AlbumrecensieSwallow Tales

Het debuut van John Scofield bij ECM bruist van de spontaniteit ★★★★☆

Gijsbert Kamer
null Beeld

Gitarist John Scofield was al op vele platen op het ECM-label te horen maar nooit als bandleider. Voor het album Swallow Tales, zijn ECM debuut, koos hij de samenwerking met ECM-oudgediende bassist Steve Swallow die hij volgens de hoestekst al veertig jaar kent.

Alle stukken op het album zijn door Swallow gecomponeerd, Scofield kent, speelt en bewondert ze al decennia en samen met de buitengewoon melodisch spelende drummer Bill Stewart blazen Scofield en Swallow ze hier nieuw leven in.

Het album is in één middag opgenomen en dat hoor je. Het bruist van spontaniteit. De drie muzikanten vinden elkaar onmiddellijk. Een door onder meer Bill Evans en Pat Metheny al fraai vertolkt Falling Grace krijgt van dit drietal een even fris als dynamisch klinkende nieuwe behandeling. Scofield en Swallow kennen de stukken zo goed dat ze voortdurend spelen met de melodieën en harmonische structuren ervan. Prachtig hoe ze beiden in een simpel wals als She Was Young (ooit voor zangeres Sheila Jordan geschreven) de diepte ingaan. Ieder stuk verrast en biedt ruimte voor vaak adembenemend samenspel.

John Scofield

Swallow Tales

Jazz

★★★★☆

ECM Records/Challenge

Meer over