klassiek

Het Concertgebouworkest blinkt uit in de triomfantelijke finale van Mahlers Eerste ★★★★☆

Honorair gastdirigent Iván Fischer leidt met perfect uitgemeten tempowisselingen die aldoor natuurlijk voelen.

Rick van Veldhuizen
Het Koninklijk Concertgebouworkest. Beeld Anne Dokter/Concertgebouworkest
Het Koninklijk Concertgebouworkest.Beeld Anne Dokter/Concertgebouworkest

Wanneer het off-stage koper zich woensdag in het Concertgebouw bij het overige orkest voegt voor de triomfantelijke, en na 130 jaar nog altijd chaotische, finale van Mahlers Eerste symfonie, hoor je de gloedvolle klank van het Concertgebouworkest in vol ornaat. Dit is het repertoire waarin dit orkest uitblinkt, en onder leiding van honorair gastdirigent Iván Fischer laat het dat overtuigend horen.

Vanavond was de eerste in een trits concerten met Mahlers Eerste, die zondag aanstaande culmineert in een eerbetoon aan de overleden eredirigent Bernard Haitink. Het programma, waarin naast Mahlers wijdlopige symfonie Schuberts Symfonie nr. 8 (Onvoltooide) te horen is, valt geheel in de comfortzone van het orkest.

Het enige minpunt is dat het nergens schuurt. Want natuurlijk kleuren de klarinet en hobo Schuberts openingsmelodie met een prachtig ijzige glans, klinken de strijkers warm en vol en prikt de harp zelfs door een Mahleriaans bezette kopersectie heen. Dat is de unieke klank van dit orkest, en daarin slaagt het met vlag en wimpel. Fischer dirigeert een solide Mahler, met perfect uitgemeten tempowisselingen die aldoor natuurlijk voelen. Zijn keuze voor wat lijzigere tempi en gedempte accenten in Schuberts Onvoltooide maakt de doorwerking van het eerste deel enorm spannend, maar haalt de angel uit de onderdrukte onrust van het begin.

Zondag speelt het orkest naast Mahlers Eerste ter nagedachtenis aan Haitink een nieuw werk van Mark-Anthony Turnage. Hopelijk kan het orkest dan de nagedachtenis aan Haitink fêteren met zowel het gedoodverfde repertoire als iets nieuws en verfrissends.

Concertgebouworkest o.l.v. Iván Fischer

Klassiek

★★★★☆

Werk van Schubert en Mahler.

2/2, Concertgebouw Amsterdam.

Meer over