FilmrecensieComing 2 America

Het brave Coming 2 America kiest steevast de weg van de minste weerstand ★★☆☆☆

Momenten uit het origineel die de meeste herkenning oproepen worden zorgvuldig herkauwd, een visie van de makers over het verschil tussen toen en nu ontbreekt.

Eddie Murphy en Shari Headley in Coming 2 America. Beeld
Eddie Murphy en Shari Headley in Coming 2 America.

De Amerikaanse cinema is de beste ter wereld, zegt de geliefde van de kersverse prins van het fictieve Afrikaanse koninkrijk Zamunda in Coming 2 America, het vervolg op de 33 jaar oude Amerikaanse komedieklassieker Coming to America. De prins, geboren en getogen in de VS, reageert vol ongeloof. Blasfemie! ‘We hebben alleen superhelden, remakes en vervolgen op oude films waar niemand om heeft gevraagd.’

Met zo’n expliciet zelfbewust grapje kun je twee kanten op. De scenaristen leggen de lat hoog, slijpen de messen en bewijzen het ongelijk van de prins, óf ze gebruiken zijn stelling om zichzelf in te dekken, omdat ze ook wel weten dat hun creatie weinig meer behelst dan een warm dekentje voor nostalgici. Coming 2 America valt, helaas, in de laatste categorie.

In Coming to America (1988) toog Eddie Murphy als kroonprins Akeem van Zamunda naar de New Yorkse wijk Queens, op zoek naar zijn aanstaande koningin. Die missie slaagde. De film werd een wereldwijde hit, ontving twee Oscarnominaties (voor Beste make-up en Beste kostuums) en geldt als de eerste Amerikaanse studiofilm die met succes een archaïsche gedachte te lijf ging: voor films met een vrijwel geheel zwarte cast bestaat wel degelijk een massapubliek.

Ruim drie decennia later ligt de Zamundese koning Jaffe op zijn sterfbed (fraai rolletje van oudgediende James Earl Jones) en ontdekt Akeem dat hij destijds bij zijn trip door de VS een zoon heeft verwekt. Dat komt niet eens zo slecht uit, want de generaal-despoot van het naburige Nexdoria (Wesley Snipes) zoekt een prins om zijn dochter aan uit te huwelijken. Opnieuw reist Akeem naar Amerika, waar in dit filmuniversum op de een of andere manier weinig is veranderd: wéér die keuvelende oudjes in de kapperszaak (gespeeld door een onherkenbare Murphy en zijn sidekick, Arsenio Hall).

Het brave Coming 2 America kiest steevast de weg van de minste weerstand: de momenten uit het origineel die de meeste herkenning oproepen worden zorgvuldig herkauwd. Een visie van de makers over het verschil tussen toen en nu ontbreekt. In dit vriendelijke brouwsel van gezellige karikaturen en culturele clichés worden plotlijntjes over oorlogsdreiging of vrouwen die zich óók in Zamunda aan het patriarchaat ontworstelen zo snel mogelijk tot punchline van een grap verwerkt.

De handvol plooien die uiteindelijk nog resteert, wordt tijdens de opgewekte muzikale finale zorgvuldig gladgestreken.

Coming 2 America

★★☆☆☆

Komedie

Regie Craig Brewer.

Met Eddie Murphy, Arsenio Hall, Jermaine Fowler, Nomzamo Mbatha, Wesley Snipes, Shari Headley, Leslie Jones, James Earl Jones.

110 min., te zien op Amazon Prime.

Meer over