Het beste vliegtuigverhaalStevige daling

Het beste vliegtuigverhaal: een proeflanding in Madagaskar

Een man loopt in Madagaskar, omringt door een zwerm sprinkhanen. Beeld AFP
Een man loopt in Madagaskar, omringt door een zwerm sprinkhanen.Beeld AFP

In 2005 was ik voor ICCO, de Nederlandse interkerkelijke organisatie voor internationale samenwerking, op veldbezoek op Madagaskar. Een prachtig land. Een eind vliegen via Parijs, maar comfortabel. Madagaskar is groot, ongeveer de omvang van de Benelux en Frankrijk samen.

Om een voedselproject te bezoeken, vlogen we met de MAF, de Mission Avation Fellowship. Ooit begonnen als maatschappij voor missionarissen en zendelingen, nu nog altijd verspreider van evangelie en hulp. Reuze handig, één of twee motoren, vier passagiers én een piloot die de reis met gebed begint. Ik stel dat op prijs, overigens hoop ik dan ook altijd dat de piloot de uren tevoren niet gedronken heeft of een ruzie heeft gemaakt.

Een mooie vlucht volgde en de landing ging plaatsvinden op het voetbalveld. De plaatselijke jeugd, met honderden opgekomen, vormde een soort erehaag. Een gevoel bekroop me dat de daling wel erg stevig werd ingezet, maar ik wilde niet zeuren. Nauwelijks een paar meter boven de grond maakte de piloot een doorstart. Mijn hart zat in mijn keel, de stress overal.

Had ik maar moeten luisteren, zo bleek. O, zeiden mijn collega’s, hij heeft echt verteld dat hij een proeflanding zou maken om te kijken of alle obstakels weg zijn. Sindsdien luister ik naar iedere piloot.

Hans Bruning, Houten

Ook een angstig moment of iets anders opvallends beleefd in de lucht of op de grond? Mail uw beste vliegtuigverhaal (200 woorden) gerust naar didu@volkskrant.nl

Meer over