Het beste van Best Kept Secret

Zo'n écht Engels gitaarbandje, weelderige wereldmuziek en stuiterende raps. Deze acts mag je niet missen op Best Kept Secret.

Best Kept Secret 2016. Beeld Io Coopman
Best Kept Secret 2016.Beeld Io Coopman

Zeal & Ardor

Zondag 18/6, 16.00 uur, FIVE

De wonderlijkste muziek op Best Kept Secret komt dit jaar van de Amerikaan Manuel Gagneux alias Zeal & Ardor, dat verklappen we maar vast. Gagneux is een New Yorkse eenmansbandmuzikant met een obsessie voor de duistere en occulte black metal uit Scandinavië en omstreken. Op zijn platen mengt hij zoemende gitaren en ratelende drumpartijen met samples en koorzang uit spirituals, gospel en blues uit de Amerikaanse Mississippi Delta. Dat levert fascinerende en horrorachtige muziek op die niemand onberoerd kan laten, of je het nu verschrikkelijk vindt of bloedmooi.

Op zijn nieuwe plaat Devil is Fine staan een paar tracks waarvan je nekharen overeind gaan staan. Neem het titelnummer of het angstaanjagende, maar tegelijk ook best toegankelijke Come on Down. De mix is bizar, maar werkt als een gek, ook omdat de preoccupaties met de duivel uit het Amerikaanse slavernijverleden kennelijk niet zo veel verschillen met die van de Europese heidenen.

Ook live is Zeal & Ardor de moeite waard. Gagneux heeft een kleine maar fijne band om zich heen verzameld, waarmee hij dit jaar al speelde op het Tilburgse Roadburn, festival voor de heavy kunsten. Van Roadburn naar Best Kept Secret: alles moet maar kunnen tegenwoordig. RvG

Tekst gaat verder onder afspeellijst.

'Op zijn nieuwe plaat Devil is Fine staan een paar tracks waarvan je nekharen overeind gaan staan.' Beeld
'Op zijn nieuwe plaat Devil is Fine staan een paar tracks waarvan je nekharen overeind gaan staan.'Beeld

Thomas Azier

Zaterdag 17/6, 21.05 uur, TWO

'Ik zing hoog en hard op deze plaat', zei Thomas Azier in 2014 in de Volkskrant over zijn debuutalbum Hylas. 'De laatste tijd ontdek ik mijn rustige zangstem pas. Die krijg je nog wel te horen op volgende platen.' En ja hoor, daar is-ie, in prachtige pianosongs als Talk to Me of Sandglass op zijn tweede album Rouge. De Nederlandse Azier maakt een sprong voorwaarts; zijn rustige zangstem is nog een mooie ook.

Hylas was het Berlijnse album van Thomas Azier: zware synthesizermuren, harde zang, een plaat in staalblauw, rauw-industrieel als het verlaten fabriekspand in Lichtenberg waar hij zijn studio had. 'DDR&B', zei hij zelf. Nu woont Azier in Parijs en horen we sensualiteit en warmte, zelfs in de liedjes waar hij op het eerste gehoor nog volgens Berlijns recept te werk gaat. Hylas was goed; Rouge is móói. Best Kept Secret kan zich voorbereiden op een gelouterde, muzikaal tot rust gekomen Thomas Azier, in het jaar van zijn 30ste verjaardag. Waar zal zijn volgende album tot stand komen? New York? Moskou? We zien het wel. Eerst naar Hilvarenbeek. MP

Tekst gaat verder onder afspeellijst.

'Best Kept Secret kan zich voorbereiden op een gelouterde, muzikaal tot rust gekomen Thomas Azier.' Beeld
'Best Kept Secret kan zich voorbereiden op een gelouterde, muzikaal tot rust gekomen Thomas Azier.'Beeld

The Amazons

Zaterdag 17/6, 14.30 uur, ONE

Nee, u gaat echt niet steil achterover slaan van de muziek van het Engelse bandje The Amazons. De jongens doen wat Engelse jongens al een halve eeuw doen: puntige gitaartunes maken. Maar zo veel echt leuke gitaarbands zijn er niet meer, dezer dagen van hiphop, dance en kinderpop. Dus laten we The Amazons koesteren. Ook op Best Kept Secret.

De eerste plaat van het bandje uit Reading is nog geen maand uit. Maar de reputatie was het debuut van The Amazons vooruitgesneld, zoals dat vaker gaat in Groot-Brittannië. The Amazons waren uitverkoren tot een van de kandidaten voor de begeerde eretitel Sound of 2017 van de BBC.

Ook in Nederland vielen The Amazons op. Bijvoorbeeld met een leuke en enerverende show op Paaspop, waar de band per nummer beter ging spelen. En ja, The Amazons hadden zelfs al een hitje op de popradiozender 3FM. Black Magic, weet u nog? Zo schrijven The Amazons ze graag: riffje, scherp refrein, niet te moeilijk doen en vrolijk door poprocken. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. RvG

Tekst gaat verder onder video.

'Zo veel echt leuke gitaarbands zijn er niet meer, dezer dagen van hiphop, dance en kinderpop.' Beeld
'Zo veel echt leuke gitaarbands zijn er niet meer, dezer dagen van hiphop, dance en kinderpop.'Beeld

Joey Purp

Vrijdag 16/6, 02.00 uur, FIVE

De eerste festivalnacht is al een paar uur bezig als de uit Chicago afkomstige rapper Joey Purp de boel even komt opschudden. De hiphopfans hebben dan al een paar uur kunnen bijkomen van headliner Run The Jewels op het hoofdpodium.

Dat is nodig, want Purp zal met zijn krachtige raps en stuiterende beats het festival een nieuwe climax bezorgen. Vorig jaar had hij zegge en schrijve twee minuten nodig om zich op het Rotterdamse REC festival te bewijzen als een van de grootste gangmakers in de hedendaagse hiphop. Te verwachten is dat hij met zijn enthousiasmerende positieve uitstraling in Hilvarenbeek evenveel succes zal krijgen. Afkomstig uit dezelfde scene als Chance The Rapper en Vic Mensa, maakte hij al het sterke album iiiDrops waarop die twee allebei te gast zijn. Hij zal het in zijn nummer Girls @ zonder hulp van maatje Chance moeten doen. Maar drop die gortdroge huppelende beats en geheid dat iedereen begint te dansen. Joey Purp kan het best alleen. Zijn optreden wordt gegarandeerd een van de leukste feestjes van Best Kept Secret 2017. GK

Tekst gaat verder onder afspeellijst.

'Purp zal met zijn krachtige raps en stuiterende beats het festival een nieuwe climax bezorgen.' Beeld RV
'Purp zal met zijn krachtige raps en stuiterende beats het festival een nieuwe climax bezorgen.'Beeld RV

Junun ft. Shye Ben Tzur & The Rajasthan Express

Vrijdag, zaterdag en zondag 16 t/m 18/6, FOUR

Natuurlijk, ook wij kijken erg uit naar het tweeënhalf uur durende concert waarmee Radiohead zondagavond Best Kept Secret zal afsluiten. Maar voorafgaand aan de grote finale zal Jonny Greenwood, een van de gitaristen van de Britse hoofdact, plaatsnemen in het machtige Junun.

Dit orkest van Indiase muzikanten, uit het hele land vergaard door de Israëlische componist Shye Ben Tzur, staat garant voor even weelderige als betoverende wereldmuziek, medegecomponeerd door Greenwood.

Vorig jaar bleek Junun de gedroomde afsluiter van het Utrechtse festival Le Guess Who? Prachtig om te zien hoe bescheiden Greenwood zich in de band opstelt. Ergens achter in het orkest, verscholen en soms nauwelijks hoorbaar, wordt zijn gitaar haast weggedrukt door Indiase instrumenten. Maar je ziet hem genieten. Even in trance komen voordat hij met Radiohead de hoge verwachtingen moet gaan inlossen. Voor Greenwood wellicht de ideale voorbereiding, maar voor het publiek evenzeer. Junun brengt je even in een heel andere sfeer met wonderschone muziek die zowel toegankelijk als avontuurlijk is. GK

Tekst gaat verder onder video.

'Dit orkest van Indiase muzikanten staat garant voor even weelderige als betoverende wereldmuziek.' Beeld
'Dit orkest van Indiase muzikanten staat garant voor even weelderige als betoverende wereldmuziek.'Beeld

Stage Four

Zondag 18/6, 20.50 uur, TWO

Het vierde podium van Best Kept Secret hanteert als motto: 'Hier, moet je eens luisteren!' Gastheer dj St. Paul, sinds de eerste editie van Best Kept Secret de dansbaas van dienst, nodigt artiesten uit om hun favoriete dansplaatjes te komen draaien. Dat zijn dus niet de profs die ervoor hebben doorgeleerd de massa in beweging te krijgen met tracks die daarvoor op maat worden gesneden in dancelaboratoria. Nee, hier komen artiesten, die meestal op heel andere manieren bezig zijn met muziek, om de lievelingetjes waarop ze privé los gaan te delen met het publiek.

Verwacht van alles, en vooral verrassing. Misschien horen we van dichter Spinvis waarop hij thuis moonwalkt, showt ontwerper Piet Parra zijn discomoves zien of laat rapper Rico met een reggaeset horen hoe je het best onder de zon kan skanken. Plaatjes luisteren bij je vrienden thuis, maar dan een slagje groter. PC

'Misschien laat Spinvis horen waarop hij thuis moonwalkt of laat Piet Parra zijn discomoves zien.' Beeld
'Misschien laat Spinvis horen waarop hij thuis moonwalkt of laat Piet Parra zijn discomoves zien.'Beeld

Soulwax

Zondag 18/6, 20.50 uur, TWO

De broertjes Dewaele hebben Kraftwerk herontdekt. Het nieuwe logo van Soulwax, gestileerde identieke poppetjes op een rij, oogt als een eerbetoon aan Die Meistermusiker von Düsseldorf. Op het nieuwste album, From Deewee, paart de Vlaamse band de elektronica van de Duitse pioniers aan 21ste-eeuwse zang en brengt het geheel op smaak met een scheut techno. Daarbij heeft de muziekinstallatie waarmee Soulwax de poppodia langs gaat ook nog een fraaie naam, die ruikt naar de machinekamer van Kraftwerk: Transient Program For Drums And Machinery.

Bijzonder wordt het met die reizende installatie. Maar liefst zeven musici halen geluid uit het gevaarte. Vier daarvan gaan aan de slag met analoge elektronische apparatuur en drie man meppen er ouderwets op los op hun drumstellen. Retrofuturisme waarop je dromend kan dansen, of vice versa. PC

Tekst gaat verder onder afspeellijst.

'Soulwax paart de elektronica van Krafwerk aan 21ste-eeuwse zang en techno' Beeld
'Soulwax paart de elektronica van Krafwerk aan 21ste-eeuwse zang en techno'Beeld

The Homesick

Zondag 18/6, 12.30 uur, FIVE

Zondag, de derde festivaldag. Best Kept Secret begint zijn tol te eisen. De vermoeidheid heeft bezit van de ledematen genomen. Kop vol watten. Je kruipt je tent uit. Waggelt rond lunchtijd het festivalterrein op en dan bám, trapt op podium Five The Homesick uit Dokkum af en kun je er (natúúrlijk) nog een dagje tegenaan. De jonge Friezen brachten al wat singles en een mini-album uit, maar dit voorjaar ontbolsterden ze pas goed op Youth Hunt, een album met postpunk, shoegaze, galmzang en lekker rare gitaarpop.

De band roept met regelmaat Rotterdamse associaties op (Rats On Rafts, The Afterveins) maar komt dus uit Neerlands hoge noorden, uit de stad waar in het jaar 754 de missionaris Bonifatius door woeste horden werd gelyncht. The Homesick schreef daar een gezellig liedje over (St. Boniface). Een passender opening van de zondagsdienst te Hilvarenbeek is nauwelijks denkbaar, dachten wij. MP

The Homesick komt uit Dokkum, de stad waar in 754 de missionaris Bonifatius door woeste horden werd gelyncht.' Beeld
The Homesick komt uit Dokkum, de stad waar in 754 de missionaris Bonifatius door woeste horden werd gelyncht.'Beeld

Japans eten

Eten, ook best belangrijk op Best Kept Secret. Het festival heeft al vijf jaar een geweldige 'food line-up', van rolkeukens tot tomatenkassen die verscholen liggen in de bossen naast de plas.

Nieuw dit jaar is de Japanse themaheuvel Tokyo Hill, waar je kunt karaoke-zingen en gamen terwijl je luistert naar kawaii-metal. En waar je natuurlijk sushi en insecten kunt eten. Met stokjes.

Meer over