Het begin en het mogelijke einde van een hoofdpersoon

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: voor de ene hoofdpersoon moet het leven nog beginnen, voor de ander lijkt het bijna voorbij.

Jet Steinz
Judas - Astrid Holleeder Beeld anp
Judas - Astrid HolleederBeeld anp

Wat was het mooi geweest als er was geluisterd naar David Van Reybrouck, die met Tegen verkiezingen een pleidooi schreef voor een nieuwe vorm van democratie. Eentje waarin politieke beslissingen worden genomen door redelijke, goed geïnformeerde mensen, waarin gekken niet zomaar de machtigste persoon op aarde kunnen worden. Vier weken geleden stond het manifest eventjes in de CPNB Bestseller 60, nu wordt Trump president.

Intussen gaat het leven gewoon door. In elk geval dat van Olivier B. Bommel, over wie na bijna dertig jaar weer een strip verschijnt. Niet van de hand van wijlen Marten Toonder, maar van Henk Hardeman en Henrieke Goorhuis. De eerste maakte de tekst, de tweede (die nog niet eens geboren was toen Toonder zijn laatste Bommel-boekje publiceerde) de tekeningen; het resultaat was Het lastpak, op een 12de plaats in de Bestsellerlijst. Toonder mag dan al elf jaar dood zijn, Heer Bommel en Tom Poes zijn nog springlevend.

Voor de hoofdpersoon van Notendop moet het leven nog beginnen. De filosoferende foetus die aan het woord is in de nieuwe roman van Ian McEwan overtuigde het boekenpanel van De Wereld Draait Door en daarmee ook het Nederlandse lezerspubliek: Notendop bezet de 22ste plaats in de Top 60.

Astrid Holleeder, tot slot, nadert het einde van haar leven. Zijzelf is er althans van overtuigd dat ze met Judas - Een familiekroniek (een ontluisterend portret van het gezin waarin ze opgroeide en de broer die hen allen terroriseerde) haar eigen doodvonnis heeft getekend, en dat het niet lang meer zal duren voor ze in opdracht van Willem wordt geliquideerd. Mocht ze de dans ontspringen en toch een respectabele leeftijd bereiken, dan heeft ze in elk geval een mooi pensioen opgebouwd: Judas ging binnen twee dagen 80.000 keer over de toonbank en staat met stip op 1 in de Bestsellerlijst.

CPNB Bestseller 60

1 Astrid Holleeder
Judas; Lebowski (-)
De zus van doet haar verhaal.

2 Jolande Withuis
Juliana; De Bezige Bij (2)
Biografie van de geliefde vorstin.

3 Johan Cruijff
Mijn verhaal; Nieuw Amsterdam (5)
De voetbalmeester vertelt.

4 Herman Koch
De greppel; Ambo Anthos (-)

5 Geert Mak
De levens van Jan Six; Atlas Contact (11)

6 Michel van Egmond
De wereld volgens Gijp; VI (8)

7 Mascha
Happy Love Life; Bertram + de Leeuw (2)

8 John Grisham
De klokkenluider; A.W. Bruna (2)

9 Elena Ferrante
De geniale vriendin; Wereldbibliotheek (18)

10 Simone van der Vlugt
Toen het donker werd; Ambo Anthos (6)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over