AlbumrecensieTopaz

Het bandgeluid van Israel Nash wordt steeds rijker en warmer, het nummer Stay is pure feelgoodcountrysoul ★★★☆☆

null Beeld

Israel Nash uit Dripping Springs, Texas, schrijft liedjes die je al jaren denkt te kennen, ook al heb je ze net voor het eerst gehoord. Ze nestelen zich tussen de oren en dat heeft iets behaaglijks, maar soms zou je ook weleens op het verkeerde been willen worden gezet.

Nash bouwt het geluid van zijn band steeds verder uit: op vorige albums rockte hij al als een psychedelische versie van Neil Youngs Crazy Horse en op Topaz speelt zijn band nog een paar graden warmer, aangevuld met koren en koper, en vooral mooi bassende saxen. Hij plaatst zijn americana en country op een voetstuk naast soul en gospel, net als bijvoorbeeld Chris Stapleton. Maar die laatste komt wat betreft originele liedkracht wat beter uit de verf.

Dat betekent niet dat we Nash terzijde kunnen schuiven. Stay bijvoorbeeld is pure feelgoodcountrysoul, die troost biedt in de lockdownsleur: ‘Only you can save me/ Everyday’s the same/ I’m coming back to go away’. De rauwe krachtstem van Nash had het niet mooier kunnen schreeuwen.

Israel Nash

Topaz

Roots

★★★☆☆

Loose/ Bertus

Meer over