Album

Het Alma Quartet speelt de stukken van Erich Wolfgang Korngold met een vleug zachte nostalgie ★★★★☆

Maartje Stokkers
null Beeld

Een album opnemen in een studio waar alles kan, maar toch kiezen voor een direct-to-disc-opname: de mannen van het Alma Quartet deden het. Omdat in deze oude opnametechniek geen digitaal spoor zit tussen de microfoon en de plaat, kan er niet gemonteerd worden. Wat je krijgt is studiokwaliteit, maar de sensatie van een live-uitvoering. Om dat gevoel kracht bij te zetten, besloot het kwartet twee stukken van Erich Wolfgang Korngold in te spelen in concertkleding.

Een schelle uitschieter hier en daar was misschien opgepoetst, maar het procedé doet de muziek van Korngold alleen maar goed. Zijn Tweede en Derde strijkkwartet zijn evocatieve, symfonische gedichten. Het Tweede (1933) blikt terug op het walsende Wenen. Het Alma Quartet speelt de grimmige dissonanten, jazzy akkoorden en het voortslepende walsje smalend met een vleug zachte nostalgie.

In 1945 had Korngold Wenen verruild voor Hollywood. De Tweede Wereldoorlog en een depressie tekenen zijn Derde strijkkwartet. Een romantische filmmelodie is als een oase tussen de in hoog tempo bozig stuiterende noten in het tweede deel. Een folklore-achtig liedje klinkt verdrietig, zonder dat het sentimenteel of zijig wordt.

Alma Quartet

Erich Wolfgang Korngold

Klassiek

★★★★☆

Challenge

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over