herman de vries naar Biënnale van Venetië

Beeldend kunstenaar herman de vries (1931) vertegenwoordigt Nederland op de Biënnale van Venetië in 2015. Dat maakte het Mondriaan Fonds vandaag bekend.

Redactie
Het werk 'Fox / Mouse / Belt' van de Nederlandse kunstenaar Mark Manders bij de Biënnale van Venetië van vorig jaar. Beeld ANP
Het werk 'Fox / Mouse / Belt' van de Nederlandse kunstenaar Mark Manders bij de Biënnale van Venetië van vorig jaar.Beeld ANP

Zijn presentatie 'to be all ways to be' die de vries, die zijn naam zonder hoofdletters schrijft, ontwikkelde met de curatoren Colin Huizing en Cees de Boer werd door de jury uitverkoren boven vier andere inzendingen. 'De jury is gefascineerd door het engagement van de vries en meent dat het binnen het spektakel van de biënnale een krachtige, geloofwaardige, intieme en actuele presentatie wordt in al zijn soberheid en kernachtigheid', stelt het Mondriaan Fonds.

De wereldberoemde Biënnale van Venetië wordt volgend jaar voor de 56e keer gehouden van 9 mei tot 22 november.

Actueel
De driedimensionale installaties van de vries komen in het Nederlandse paviljoen, waaronder nieuw werk dat hij gaat maken op verlaten en overwoekerende eilanden in de Venetiaanse lagune.

Volgens de jury is het werk van de vries 'actueel in een tijd waarin ecologische kwesties op een bredere maatschappelijke aandacht kunnen rekenen'.

Overzichtstentoonstelling
Het Stedelijk Museum Schiedam toont dit najaar een overzichtstentoonstelling, die is samengesteld door Huizing en De Boer. Het werk van de vries is later dit jaar ook te zien in New York.

In 2013 werd Nederland op de Biënnale van Venetië vertegenwoordigd door de kunstenaar Mark Manders.

Meer over