Herinnert u zich deze nog?

Amsterdam Er komt een Nederlandse musical met het radiozendschip Veronica als onderwerp. Herinnert u zich deze nog? is de titel van deze productie die gemaakt wordt door Harry Kies Theaterproducties en Beeldenstorm....

Ruim vijftig jaar nadat de uitzendingen van de roemruchte zeezender begonnen, wordt in deze musical teruggekeken op het veertien jaar durende radiopiraten-avontuur op de Noordzee. Op basis van een idee van Harry Kies hebben Dick van den Heuvel en Sjoerd Kuyper het script geschreven. Bij de samenstelling van de muziek zal worden geput uit het archief van de Nederlandse popmuziek uit de jaren tussen 1960 en 1974. Met het aantrekken van De Baan als regisseur hebben de producenten hetzelfde artistieke team bijeen gebracht dat ook verantwoordelijk was voor de musical Turks Fruit.

‘Veronica vormt eigenlijk de basis van het huidige radiolandschap. Het waren vijftig jaar geleden de pioniers die het opnamen tegen de gevestigde orde. De cowboys van toen zijn grotendeels uitgegroeid tot succesvolle mediaondernemers. Maar dat konden ze niet vermoeden toen ze op zee zaten en zich vanuit een enorme liefhebberij inzetten voor Veronica’, zegt Peter de Baan, die vooral de verhalen achter de radiozender wil vertellen.

Bekende namen van diskjockeys uit die tijd zijn Rob Out, Tineke de Nooij en Klaas Vaak. Willem van Kooten was een van de zakelijke partners van het indertijd illegale zendschip. De Veroncia Top Veertig is lange tijd de toonaangevende hitlijst in Nederland geweest.

De première van Herinnert u zich deze nog? (de titel verwijst naar een radiojingle waarmee een oude hit werd aangekondigd) is in februari 2011 in het Oude Luxor Theater in Rotterdam.

Meer over