Hennepkwekerij ontmanteld in popcentrum Leeuwarden

De politie heeft maandag in het popcentrum Zalen Schaaf in Leeuwarden een hennepplantage ontmanteld. In het pand werden ruim duizend planten aangetroffen....

Twee van de drie verdachten zeiden tegen de politie dat ze de eigenaren zijn van de poptempel, aldus een zegsman van de politie tijdens de ontruiming.

De politie begon een onderzoek nadat enkele tips over vermeende hennepteelt waren binnengekomen. We hadden al warmtebronnen rond het gebouw geconstateerd, aldus een politieman.

Maandagochtend vielen twintig agenten het pand binnen, maar pas na een uur zoeken werden de twee verschillenden plantages gevonden. Een plantage was verborgen achter een geheime deur, vlak bij de studio waar het geluid van de optredende artiesten wordt geregeld. Een andere plantage zat schuin boven het podium en was alleen met een geheime lift te bereiken.

De eigenaren, de 60-jarige Frans Jan van den B. uit Hurdegaryp en de 57-jarige Teunis Marcelis K. uit Leeuwarden, verhuren Schaaf voor concerten. Wat Paradiso is voor Amsterdam is Schaaf voor Leeuwarden.

Onder meer Stichting Het Podium organiseert grote concerten van bijvoorbeeld De Dijk en Blof in Schaaf. ‘We hadden twee weken geleden nog Racoon met duizend man publiek. Ik heb nooit iets gemerkt’, aldus voorzitter Harrie Muis van Het Podium. ‘Mijn kaak ligt op de grond’, aldus de verbaasde concertpromotor. Of de vondst van de kwekerij consequenties heeft voor het popprogramma is nog niet duidelijk. Schaaf ontvangt geen subsidie van de gemeente.

Meer over