Henk Bres als etalagehoer van de PVV, en Ellie Lust zit voorlopig nog bij de politie

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Deze week: Eindelijk iemand die de waarheid spreekt over Henk Bres en onsympathiek gespeculeer over Ellie Lust.

Paul Onkenhout en Gidi Heesakkers

TOP

Behalve veel goeds hebben we aan de VARA ook Henk Bres te danken. Bres is een voormalige crimineel uit Den Haag die, nadat hij homo’s en voetbalsupporters in elkaar had gebeukt, op diverse plekken met pistolen had gezwaaid en anderhalf jaar achter slot en grendel had gezeten, landelijk bekend werd door zijn optreden in het tv-programma Het Lagerhuis.

Sindsdien duikt hij met enige regelmaat op in de publiciteit. Journalist Jan Dijkgraaf, de lulligste niet, schreef een boek waarin Bres tot knuffelbeer werd uitgeroepen. Het eerste exemplaar was voor Jörgen Raymann, Humberto Tan schreef het voorwoord.

Dat was nog voor Bres op Twitter schreef over ‘fucking cancer muslims’ en het woord ‘tyfuslui’ gebruikte om moslims te omschrijven. De PVV in Den Haag zette Bres als beloning op de kieslijst. Bij de gemeenteraadsverkiezingen bracht Geert Wilders zijn stem uit op Bres, net zoals ruim 1.800 anderen.

In zijn column op Radio 1 in het programma De Nieuws BV sprak Marcel van Roosmalen dinsdag over Bres. Hij noemde hem het putje van de gootsteen, de puist in je gezicht en de etalagehoer van de PVV.

‘Het doet niets, kan niets, laat zich naaien maar heeft wel een grote muil.’ Eindelijk eens iemand die het aandurft om niet te knuffelen met Henk Bres.

Paul Onkenhout

FLOP

Ellie Lust werd deze week gebeld door een journalist van het Algemeen Dagblad. Of ze wellicht was gepolst om Art Rooijakkers op te volgen als presentator van Wie is de Mol?, het programma dat de Amsterdamse politiewoordvoerder in 2016 als televisiepersoonlijkheid lanceerde.

Lust gaf antwoord. ‘Ik ben niet gevraagd. Nog niet. Ik weet ook niet of ik op het verlanglijstje van de omroep sta. Maar ik zou het best willen, natuurlijk. Dat zou een mooie kans zijn. Verder lijkt het me niet goed te speculeren over iets wat niet speelt. Ik zit voorlopig nog bij de politie.’

Vanwege de aandacht die ze genereert met het programma Ellie op patrouille is Lust nu geen woordvoerder. In overleg met de politieleiding vertrok ze tijdelijk naar het Politiedienstencentrum in Rotterdam, waar ze werkt voor Opsporing Verzocht.

Desondanks stelde oud-omroepbaas Ton F. van Dijk op Twitter haar loyaliteit aan de politie ter discussie. En Telegraaf-columnist Nausicaa Marbe: ‘Zo’n onsympathieke ijdeltuit die alleen bezig is haar BN’erschap te spekken is een schandvlek voor de politie die dienstbaar voor anderen moet zijn.’

Qua speculeren over iets wat niet speelt: donderdag werd bekend dat Rik van de Westelaken Wie is de Mol? gaat presenteren. Ellie Lust zit voorlopig nog bij de politie, zoals ze al zei.

Gidi Heesakkers

Meer over