Review

Hendrik IV vurig pleidooi voor regelloosheid

Hendrik IV is moralistisch, maar dan wel in de vorm van een kekke opstand tegen vertrutting.

Annette Embrechts
null Beeld Annette Embrechts
Beeld Annette Embrechts

Sanne Nouws regisseert haar bewerking tot een energieke satire op grootheidswaan.

Zijn naam licht op in koeienletters van neon: Hendrik 4! Een rake verbeelding van de megalomanie waaraan een jongen lijdt. Hij waant zich koning en dringt zijn wispelturige wensen op aan zijn vrienden. Die laten zich van schrik willoos commanderen. Totdat hun gezond verstand zegt dat ze hun vriend uit zijn waan moeten verlossen. Maar wat als Hendrik zich 'gek' houdt omdat zijn grillige machtsvertoon hem goed bevalt?

Hendrik IV - ongeschikt voor kinderen

Jeugdtheater
Sanne Nouws/STIP Producties.
14/1, De Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 9/4.

Toneelliefhebbers herkennen in de jeugdtheatervoorstelling Hendrik IV - ongeschikt voor kinderen een vrije bewerking van Luigi Pirandello's Enrico IV. Joep van der Geest speelt Hendriks grootheidswaan messcherp uit. Hij doet denken aan Donald Trump: wat hem bevalt wordt wet, wat hem niet zint, verbiedt hij per decreet. Alles om hem heen moet goudkleurig glimmen, van de pisgele vloer tot zijn exhibitionistische kostuums.

Theatermaker Sanne Nouws regisseert haar eigen bewerking tot een energieke satire op grootheidswaan, of die nu een president betreft of kinderen die door ouders als prinsjes worden behandeld. Femke Arnouts en Len Pillen dollendroogkomisch met kruiperige dansjes tussen de neonletters.

Lottie de Bruijn zorgt halverwege voor een radicale breuk: als censurerende inspecteur legt ze Hendriks show stil, want 'jeugdtheaterjeugd moet beschermd tegen grof taalgebruik, geweld en een gebrek aan kostuums'. De voorstelling moet dan wat stroeve hobbels over, maar ontvouwt zich tot een vurig pleidooi voor regelloosheid. Eigenlijk ook moralistisch, maar dan in de vorm van een kekke opstand tegen vertrutting.

Meer over