NieuwsHema ontwerp-wedstrijd

Hema lanceert 30ste ontwerpwedstrijd, met een actuele opdracht

Er is gekozen voor een actuele opdracht: ontwerp een oplossing die de tijd die je met dierbaren thuis doorbrengt leuker en makkelijker maakt.

null Beeld HEMA
Beeld HEMA

Opwinding onder jonge ontwerpers afgelopen week. Na vijf jaar afwezigheid is de Hema-ontwerpwedstrijd eindelijk terug. De voorgaande dertig edities (de eerste was in 1983) waren voor studenten en pas afgestudeerden dé manier om je als ontwerper in de kijker te spelen. Bovendien is deelname een goede vingeroefening voor de beroepspraktijk. De winnaar wordt immers uitvoerig begeleid bij het doorontwikkelen van zijn ontwerp tot een productieklaar consumentenartikel.

De ontwerpwedstrijd heeft bekende producten uit de Hema-collectie opgeleverd, zoals de ‘103% vaas’ van Han Koning uit 2002. In deze speelse vaas krijgt ook een bloem met een geknakt steeltje een mooi plekje. De waterketel ‘Le Lapin’ van Nicolaï Carels (winnaar in 1989), met zijn karakteristieke fluitje in de vorm van een konijnenoor, was zelfs jarenlang een bestseller, tot hij – tot ongenoegen van veel designpuristen – uit productie werd genomen. Overigens is niet elk winnend ontwerp door Hema in productie genomen.

De ontwerpwedstrijd – of ‘design contest’, zoals hij nu officieel is aangekondigd door Hema – gaat met zijn tijd mee. Zo is gekozen voor een actuele opdracht: ontwerp een oplossing die de tijd die je met dierbaren thuis doorbrengt beter, leuker en makkelijker maakt. Vanzelfsprekend worden de inzendingen ook beoordeeld op typische Hema-kwaliteiten zoals functionaliteit, toegankelijkheid, multi-inzetbaarheid en duurzaamheid.

Nieuw is ook dat iedereen mag inzenden – al ligt de focus onveranderd op ontwerptalent. Voor studenten van de TU Delft, de HKU en de Willem de Kooning Academy in Rotterdam is deelname zelfs onderdeel van het studieprogramma. Inzenden kan tot 19 juli; de winnaar wordt in september door een vakjury gekozen. De publiekswinnaar wordt gekozen door de Volkskrantlezers.

Wat bijdraagt aan de statuur van deze ontwerpwedstrijd, is dat de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam (afgekort tot Hema) na de oprichting in 1926 is uitgegroeid tot een platform van Nederlandse vormgeving, door de nuchtere en praktische producten, vaak voorzien van een speelse twist of spitsvondige functionaliteit. De link met Dutch Design werd recentelijk nog aangehaald met speciale collecties van modeduo Viktor & Rolf en Studio Job.

Meer over