Helft longlist Libris Geschiedenis Prijs is weer biografie

Vorig jaar won de biografie over Willem III de prijs voor het beste historische boek. Ook dit jaar staan veel levensbeschrijvingen op de longlist van de Libris Geschiedenis Prijs.

Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Dik van der Meulen voor zijn biografie Koning Willem III, 1817-1890. Beeld Sander Heezen
Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Dik van der Meulen voor zijn biografie Koning Willem III, 1817-1890.Beeld Sander Heezen

De historische biografie blijft een populair genre in de vaderlandse geschiedschrijving. Net als vorig jaar hebben ook in 2015 vijf van de tien boeken die in aanmerking komen voor de Libris Geschiedenis Prijs een persoon als onderwerp.

De tien titels van de longlist heeft de jury geselecteerd uit een groslijst van meer dan driehonderd historische boeken, allemaal gepubliceerd tussen juli 2014 en eind juni dit jaar.

De Volkskrant stond samen met Historisch Nieuwsblad aan de wieg van wat aanvankelijk de Grote Geschiedenis Prijs heette. Daarna hebben zich Libris, Nederlands Openluchtmusem, NTR/VPRO en het Rijksmuseum in Amsterdam bij dit initiatief aangesloten.

Historische boeken

De prijs beloont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. Er is een geldbedrag van 20 duizend euro aan verbonden. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Dik van der Meulen voor zijn biografie Koning Willem III, 1817-1890.

In de jury van 2015 zitten onder meer Henk Wesseling (oud-hoogleraar Algemene Geschiedenis aan de Universiteit Leiden), Annejet van der Zijl (historicus en auteur van de bestsellers Anna, Sonny Boy en Bernhard: een verborgen geschiedenis) en Bernard Wientjes, voorzitter van de Raad van Commissarissen van KPMG en voormalig voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO/NCW. De Libris Geschiedenis Prijs wordt uitgereikt op 25 oktober.

De tien genomineerde titels zijn:

2. Marc Dierikx: Anthony Fokker

Een brokkenpiloot werd met dank aan de Eerste Wereldoorlog een belangrijk vliegtuigfabrikant.

null Beeld
Beeld

3. Cees Fasseur - Eigen meester, niemands knecht.

De geschiedenis van Pieter Sjoerds Gerbrandy, minister-president van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

null Beeld
Beeld

4. Ewoud Kieft - Oorlogsenthousiasme

De krijgslust die Europa in 1914 in een oorlog stortte, was geen opvlieging, maar had diepe wortels. Europa 1900 - 1918

null Beeld
Beeld

5. Alexander Münninghoff - De stamhouder

Journalist Münninghoff, die in 1944 werd geboren in bezet Pools gebied, beschrijft de rumoerige geschiedenis van zijn familie.

null Beeld
Beeld

6. Pepijn Reeser Desi Bouterse

Portret van de machtigste man van Suriname aan de hand van talloze gesprekken en gewroet in archieven.

null Beeld
Beeld

7. Laura Starink De schaduw van de grote broer

Over het 'nadreunen' van de Tweede Wereldoorlog in Letland, Rusland, Polen en Oekraïne.

null Beeld
Beeld

8. Paul van der Steen - Schampschot

Hoe de Eerste Wereldoorlog in het Limburgse Eijsden, gelegen in het neutrale Nederland, in alles voelbaar was.

null Beeld
Beeld

9. W.H. Weenink - Vrouw achter de troon

De 'formidabele' Marie Anne Tellegen was actief in de vrouwenbeweging en het verzet en was directeur van het Kabinet der Koningin.

null Beeld
Beeld

10. Auke van der Woud - De Nieuwe mens

Over de culturele revolutie rond 1900 waaruit het 'moderne' Nederland werd geboren. Van der Woud won de Libris Geschiedenis Prijs al eerder.

null Beeld
Beeld
Meer over