Heimwee naar een volkswijk

Peter Swanborn
Schrijver en wijnjournalist Harold Hamersma Beeld ANP Kippa
Schrijver en wijnjournalist Harold HamersmaBeeld ANP Kippa

De wijnschrijver voor Het Parool en NRC Handelsblad, Harold Hamersma (1956), heeft een boek geschreven over zijn jeugd in de Amsterdamse volksbuurt De Pijp. In Onder de rook van de Heineken haalt hij herinneringen op, al wandelend met zijn 86-jarige moeder, ‘de Imelda Marcos van de Rivierenbuurt’. Beiden beschikken over een gezonde dosis Amsterdamse humor. Bij de begrafenis van vader Hamersma werd ‘Dag Sinterklaasje’ gespeeld: ideetje van zijn moeder, omdat haar man zijn leven lang graag Sinterklaas had gespeeld.

Het boek vertoont de spingeringheid van een fotoalbum. Vrijwel geen scène duurt langer dan een alinea. Ook is er nogal wat overlap tussen de hoofdstukken, en aan de rij achterooms en stieftantes komt geen einde, al is de schrijver zich daar ook van bewust: ‘Als ik mijn stamboom probeer te ontwarren, beland ik in een jungle.’

null Beeld Ambo Anthos
Beeld Ambo Anthos

Mooi is het slothoofdstuk, over hoe bang hij als kind was om zijn vertrouwde buurt te verlaten: ‘De nieuwsgierigheid al snel verdrongen door argwaan, de mieren in mijn maag, de kleine rouw, de heimwee.’ (Peter Swanborn)

Harold Hamersma: Onder de rook van de Heineken. Ambo Anthos; € 21,99

Meer over