And Venus was her name

Heerlijk verhaal van Angela Bowie over de oorsprong van de Stones-hit ‘Angie’. Maar het klopt niet, helaas

‘Angie’
Rolling Stones Beeld
‘Angie’Rolling Stones

Paul Onkenhout en John Schoorl schrijven elke week over een liedje waarvan de titel bestaat uit alleen een voornaam. Over Angie zijn veel Broodje Aap-verhalen. Maar niemand was Angie, zegt Keith Richards, die het liedje grotendeels maakte in een Zwitserse afkickkliniek.

Angie, I still love you

Remember all those nights we cried?

Angie, The Rolling Stones (1972)

Op een ochtend in het begin van de jaren zeventig, een tijdperk waarin de seksuele moraal nogal losjes was, zeker in artistieke kringen, trof Angela Bowie haar man David in bed aan met de zanger van The Rolling Stones, Mick Jagger. De mannen hadden een gigantische kater.

Angela Bowie, kortweg Angie, besprak het voorval voor het eerst in 1990 in een Amerikaans tv-programma, The Joan Rivers Show. In 1993 deed ze het dunnetjes over toen ze Backstage Passes: Life on the Wild Side with David Bowie uitbracht, een smeuïg boek waarin de wilde jaren met Bowie gedetailleerd worden beschreven. Angela eigende zich Angie toe.

Het zat zo. Angela Bowie – ze waren in 1970 getrouwd, het huwelijk was ronduit waardeloos – zou Mick Jagger na de bedscène ter plekke onder druk hebben gezet. In ruil voor haar discretie vroeg ze aan Jagger of hij een nummer voor haar wilde schrijven. Het werd Angie, de zoete onderbreking op het dampende Goats Head Soup, het Stones-album dat in 1973 uitkwam.

Actrice Angie Dickinson in goudkleurige avondjurk met open rug en vleermuismouwen. Beeld Getty
Actrice Angie Dickinson in goudkleurige avondjurk met open rug en vleermuismouwen.Beeld Getty

Heerlijk verhaal, het wordt nog steeds vaak opgedist, maar het klopt niet, helaas. Angela Bowie bracht een Broodje Aap in de wereld, een onuitroeibaar verzinsel. Ook Angie Dickinson, de Amerikaanse actrice die in de jaren zestig en zeventig door miljoenen mannen werd aanbeden, stond niet model voor Angie.

In de eerste plaats was het niet Mick Jagger die Angie schreef, de hoofdmoot van het nummer in elk geval, maar Keith Richards. De gitarist van de Stones deed dat in het voorjaar van 1972 in een afkickkliniek aan het Meer van Genève in Zwitserland.

Keith Richards met zijn zoon Marlon op Schiphol, op de laatste dag van hun Europese tournee in 1970.
 Beeld Redferns
Keith Richards met zijn zoon Marlon op Schiphol, op de laatste dag van hun Europese tournee in 1970.Beeld Redferns

Zijn vriendin, actrice Anita Pallenberg, een ex van de in 1969 overleden Stones-gitarist Brian Jones en óók verslaafd aan heroïne, was op dat moment zwanger van hun tweede kind. Toen het een dochter bleek te zijn en de ouders haar Dandelion Angela noemden, was de optelsom snel gemaakt.

Maar ook zij was Angie niet. Niemand was Angie, zei Richards in 2010 in zijn autobiografie Life. Ze was een verzinsel, hij had de naam alleen maar gekozen vanwege de klank. ‘Het had ook, eh, Diana kunnen zijn.’

In Life sprak Richards uitgebreid over de ontstaansgeschiedenis in het herstellingsoord in Vevey. De ergste afkickverschijnselen waren voorbij, hij kon weer vooruit.

Angie
Rolling Stones Beeld
AngieRolling Stones

‘Ik had een gitaar bij me en op een middag schreef ik Angie, zittend op bed. Eindelijk kon ik mijn vingers weer normaal bewegen en op de juiste plekken leggen. Ik scheet mijn bed niet meer onder en wilde de muren niet meer beklimmen en ik voelde me niet meer manisch. I just went, Angie, Angie’.

Deze eeuw stapte er nóg een Angela naar voren, een Duitse, Angela Merkel. Tot ergernis van The Rolling Stones – er was geen toestemming gegeven – koos haar partij het CDU in 2005 Angie uit als campagnelied. Dat was verrassend. Opzwepend is Angie geenszins en van de tekst over een verbroken relatie wordt geen mens vrolijk, maar Merkel won de verkiezingen desondanks.

Bondskanselier Angela Merkel. Beeld HH / AFP
Bondskanselier Angela Merkel.Beeld HH / AFP

En Dandelion Richards? Zij noemt zichzelf al jaren Angela, roepnaam Angie, naar haar tweede voornaam. Vreemd is dat niet. Dandelion betekent paardebloem.

John & Paul

Meer over