BladHistoria

Heer des huizes en dierenvriend Adolf Hitler; een licht ongemakkelijke special van tijdschrift Historia

Wat is lezenswaardig deze week? Een speciale uitgave van Historia, waarbij je even de schrik om het hart slaat.

Paul Onkenhout
null Beeld

Het historische tijdschrift Historia heeft een kleurrijke en informatieve special uitgebracht over een man uit de vorige eeuw wiens naam op de cover zó groot is afgedrukt dat in de kiosk de schrik je even om het hart slaat: Adolf Hitler. Wie niet beter weet, zou even kunnen denken dat fascisten en andere rechts-extremisten met de Führer aan de slag zijn gegaan.

Dat is gelukkig niet het geval. Wel zijn er zinnetjes die een licht ongemakkelijk gevoel veroorzaken, bijvoorbeeld als Hitler ‘de grote verleider’ wordt genoemd of bij het lezen van koppen als ‘Hitler is de nieuwe messias’ of ‘Thuis bij Hitler’.

Een ander, waarschijnlijk ongewenst neveneffect is dat het soms wel satire lijkt: ‘Hitlers huis in de Alpen stond open voor generaals, maîtresses en huisdieren.’ Nadat de achtergronden van zijn greep naar de macht uitgebreid zijn geschetst, volgt een nieuw hoofdstuk met de titel ‘Wie was Adolf Hitler eigenlijk?’

Het bijschrift van een foto van de man en zijn minnares, plus een magere herdershond, luidt als volgt: ‘Eva Braun keek altijd reikhalzend uit naar de terugkeer van de heer des huizes, Adolf Hitler, op de Berghof in de Beierse Alpen.’ De tekst bij een foto van de dictator met zijn hond: ‘Hitler was dol op zijn Duitse herder en nam haar vaak mee.’

De stukken in de special zijn (secuur) vertaald, uit het Zweeds onder meer. De namen van de auteurs blijven onvermeld. Achter Historia gaat een Deens mediabedrijf schuil.

Bonnier Publications brengt vanuit Kopenhagen (vertaalde) tijdschriften uit in de Scandinavische landen, Finland en Nederland, Wetenschap in beeld onder meer. Voor de reguliere uitgave van het historische tijdschrift Historia levert de Tweede Wereldoorlog een flinke bijdrage aan het verdienmodel.

De special over Hitler is een vervolg op een reeks tijdschriften met het thema Oorlogen & veldslagen. Er wordt niks onder het tapijt geschoven, maar door de mens achter het monster te portretteren, in woorden en op talloze foto’s, ontstaat wel het gevoel dat er iets ontbreekt; ruime aandacht voor de miljoenen doden op de slagvelden en in de vernietigingskampen bijvoorbeeld.

In het intro met de kop ‘Dichter bij Hitler’ wordt daar wel aan gerefereerd. ‘We zoomen in op Hitler als mens’, schrijven de makers. De hoofdpersoon wordt voor alle duidelijkheid een man genoemd die iedereen die het nazisme tegenwerkte genadeloos uit de weg ruimde en ijskoud het bevel gaf voor de massamoorden van de Tweede Wereldoorlog.

Meer over