Tv-recensieEmma Curvers

Heel vloggend Nederland doet strandje-bootje-sushi op Ibiza

null Beeld
Beeld
Emma Curvers

Hoeveel beelden van zwoegende stratenmakers en opgebrande serveersters we deze week ook zien op het achtuurjournaal, er is in elk geval één beroepsgroep waar het uitstekend mee gaat: onze vloggers. Volgens een minionderzoek deden de afgelopen weken minstens zestien Nederlandse vloggers verslag van hun vakantie op Ibiza – hele kleintjes niet meegerekend. Wat daarbij direct opvalt, is dat de influencers elkaar sterk lijken te hebben beïnfluencet.

Zo at vlogkoningin Monica Geuze op het eiland regelmatig bij Nobu, de ‘ultimate playground for grown ups’ waar vlogger Boyi van den Hoek ook langsging. Van den Hoek haalde ook een açaí-bowl bij de mini-healthfoodketen Passion – waar influencer Negin Mirsalehi ook was – en deed een dagje strand op Tropicana Beach, net als Gina en Jade van Girlys Blog (en ver voor hen de mannen van Wham! natuurlijk). Modevlogger Roos van Dorsten (Moderosa) at bij Cotton Beach Club, ook de keuze van vloggers Vivian Hoorn en Rien Welsink, die trouwens boven het Japanse restaurant Izakaya sliepen, waar vlogger Nina Warink ging eten met – nou goed, u vat ’m wel. Net als de hotels en villa’s waar de vloggers verbleven, zijn dit uiteraard gelikte plekken met witte loungebanken, wapperende gordijnen, wat bewust doorleefd hout, champagnekoelers en hier en daar een infinity pool. Spaans werd er nauwelijks gegeten: het was strandje-bootje-sushi.

Dat influencers op hun foto’s vaak kiezen voor bewezen succesposes – met een tros ballonnen, voor een pizza ter grote van een karrenwiel of in een tulpenveld – is bekend, maar er bestaat kennelijk ook zoiets als de voorgeschreven vloggersvakantie; de video die je op je cv moet hebben. Tegenover de geruststellende gewoonheid van programma’s als We zijn er bijna!, stemmen vlogkijkers massaal af op oogstrelend vakantiekijkvoer vol #goals. En hoe meer vloggers, wannabe-vloggers en volgers hetzelfde traject volgen en delen, hoe dieper de platgetreden paden uitslijten.

Voor u denkt dat dit een dynamiek is waar ik me van kan distantiëren: ik zit er middenin. Ik bestudeer voor mijn vakantie net zo goed filmpjes en blogs, op zoek naar dingen die voorgangers hebben goedgekeurd. Ik ben doodsbenauwd om ’s avonds te worden geconfronteerd met een taaie inktvisring in een barretje waar een tv aan de wand tettert. Detourism (het opzoeken van minder bekende plekken) levert natuurlijk onbetaalbare mastercardmomenten op, maar brengt ook dingen op je pad die gemiddeld of slecht zijn. En tegenvallers op vakantie zijn niet #goals.

Een moedige uitzondering is dan ook de vlog van de sympathieke Eindhovense Healthy Sisters (met een vrij bescheiden 34.326 volgers): zij gingen in april óók naar Ibiza, maar dan anders. Rachida en Najima leiden de kijker (zoals alle vloggers) rond in hun hotelkamer, alleen is dat dus geen tot in de puntjes gestylede finca, maar een hondsnormale kamer. De zussen eten doodleuk tapas of een ijsje, zonder aan de bronvermelding te denken, of strijken neer op een bijna akelig anoniem terras, met gewone stoelen. Geen #goal in zicht. Dat is pas vakantie.

Meer over