PicsAbortuswet in Georgia

Hebben de vrouwen in Georgia in hun strijd tegen een strenge abortuswet wel iets aan sterrenactivisme?

Clint Eastwood. Beeld FilmMagic
Clint Eastwood.Beeld FilmMagic

Actrice Alyssa Milano wil niet meer filmen in Georgia. Amy Schumer ook niet. Judd Apatow evenmin en Alec Baldwin slaat ook liever over. Zij zijn vier van de zo’n honderd beroemdheden die afgelopen maand een petitie ondertekenden tegen de omstreden ‘hartslagwet’. Als de wet, die zwangerschapsafbreking alleen nog in de eerste zes weken toestaat, in die Amerikaanse staat van kracht wordt, zo schreeuwde tout bekend Hollywood vorige maand van de daken, gaan ze er niet meer werken.

Tout Hollywood? Nee, er is een man die moedig weerstand biedt: acteur/regisseur Clint Eastwood. Deze week berichtten media dat zijn nieuwe film wél in Georgia zal worden opgenomen. Vanwege de ‘authenticiteit’, aldus de productiemaatschappij, wat dan Eastwoods lijkt voor ‘dikke middelvinger’.

Maar dat is niet eerlijk. Eastwood is niet de enige die er nog filmt. En zijn op een waargebeurd verhaal gebaseerde film gaat over een beveiliger die valselijk werd beschuldigd van een bomaanslag in het Centennial Olympic Park, in Atlanta, de hoofdstad van Georgia. Wat elke andere filmlocatie meteen, nou ja, minder authentiek maakt.

Eigenlijk ligt alles ingewikkelder dan het lijkt, als het gaat om Georgia en dit sterrenactivisme. Op het eerste gezicht is het lovenswaardig dat de filmindustrie een soort corporate responsibility op zich neemt, en een boycot lijkt doeltreffend. Georgia is, na Hollywood en Los Angeles, de plek waar de meeste films en televisieseries worden opgenomen. Van Avengers: Endgame tot The Handsmaid’s Tale: het leverde in de staat sinds 2008 92 duizend banen op en vele miljarden dollars. Een filmmensen-exodus zou de staat dus raken waar het pijn doet: in de portemonnee.

Maar de wet zou pas in januari 2020 van kracht worden, en er wordt nog aan alle kanten geprobeerd die tegen te houden. Wat moeten studio’s in de tussentijd? Het is geen kwestie van simpelweg het boeltje pakken en wegwezen - als de productie al aan de gang is, zou dat een flinke financiële strop opleveren. Tegelijkertijd moeten ze al die uitgesproken regisseurs, scenaristen en sterren te vriend houden. Dus kwam Netflix met het statement dat ze hun investeringen in Georgia zullen ‘heroverwegen’. En Disney houdt ‘nauwlettend in de gaten’ of de wet van kracht zal worden. Producenten Jordan Peele en JJ Abrams, die de er de HBO-serie Lovecraft Country opnemen, doneren opbrengsten aan de American Civil Liberties Union (ACLU), een van de partijen die een rechtszaak heeft ingediend tegen de wet.

Ondertussen maken veel vrouwen in Georgia zich enorme zorgen. Om hun baan. In een petitie vragen ze Hollywood om een boycot te heroverwegen. ‘Georgia’s hardwerkende vrouwen én mannen verzetten ons hiertegen van binnenuit’, staat erin. ‘We begrijpen de afkeuring, maar wat we harder nodig hebben zijn medestanders.’

De vraag is wie de vrouwen van Georgia uiteindelijk meer van dienst zijn: de Milano’s of de Eastwoods.

Meer over