Headland

Houd het vooral kort, lijkt een van de opdrachten

Drummer Joost Lijbaart en pianist Wolfert Brederode speelden al langer samen voordat ze besloten een kwartet te beginnen, waarin ze konden zoeken naar nieuwe vormen van improvisatie. Batik heet de band en Headland is het eerste, zeer geslaagde, album van het viertal (Ed Verhoeff op gitaar en Mark Haanstra op bas).

De stukken zijn veelal impressionistisch van aard, zonder duidelijke melodielijnen of stuwende ritmes. De muzikanten zoeken en vinden elkaar voortdurend zonder de gemakkelijkste weg te bewandelen. In het titelstuk eist Verhoeff de meeste ruimte op, elders is het Brederode. En altijd is het drummer Lijbaart die de stukken laat variëren in tempo en stemming.

Bijzonder is ook dat de stukken nergens ontaarden in oeverloze soli. Houd het vooral kort, lijkt een van de opdrachten die ze elkaar hebben gegeven. De vier muzikanten willen op Headland duidelijk gezamenlijk iets neerzetten, ze geven elkaar de ruimte om snel in te haken met gepaste antwoorden. Het resultaat is vaak wonderschoon. Op 27 juni presenteert Batik zijn album in het Amsterdamse Bimhuis.

Meer over