NieuwsTelevisieprijzen

HBO en Netflix vissen weer professioneel de Emmy-vijver leeg

Netflix en HBO laten zien wie de baas zijn in serieland. Bij de jaarlijkse uitreiking van de Emmy’s gingen series als Succession, Watchmen en Schitt’s Creek er met de meeste prijzen vandoor.

Regina King kreeg een Emmy voor haar rol in Watchmen.  Beeld Getty
Regina King kreeg een Emmy voor haar rol in Watchmen.Beeld Getty

Met Succession (elf prijzen, onder meer voor Beste drama) en Watchmen (zeven prijzen, onder meer voor Beste miniserie) als de grote winnaars kwam HBO zondag bij de jaarlijkse uitreiking op 30 Emmy’s uit. Daarmee is de gevreesde val in het ravijn na de Game of Thrones-jaren (in totaal 59 Emmy’s) afgewend.

Een andere grote winnaar van de door Jimmy Kimmel gepresenteerde online-uitreiking was de comedyserie Schitt’s Creek, die in zijn zesde seizoen negen prijzen binnenhaalde in de comedy-categorie. De Canadese show over een voorheen rijke familie die terechtkomt in een afgelegen motel, werd in de VS vooral populair toen hij op Netflix te zien was. Schitt’s Creek is in Nederland momenteel nog niet te zien.

Succession, waarvan het tweede seizoen vorig jaar op HBO te zien was, maakte zijn favorietenrol waar. De serie, deels drama, deels zwarte komedie, gaat over een machtige mediafamilie waarvan de leden met elkaar strijden om opvolgingskwesties, en met de buitenwereld die hun vuile zaakjes op het spoor is. Hiervoor haalde Emmy-winnaar Jesse Armstrong inspiratie uit de familiekronieken van de Trumps en Murdochs. Jeremy Strong, die de gekwelde troonopvolger Kendall Roy speelt, won de Emmy voor Beste acteur in een dramaserie.

Beste actrice in een dramaserie werd Zendaya, een voormalige kindster uit de Disneyhoek, die veel indruk maakte met haar rol in de HBO-serie Euphoria, over een groep ontsporende tieners die bij elkaar houvast zoeken. De 24-jarige was de jongste winnares ooit in deze categorie. Ook was ze pas de tweede Emmy-winnende zwarte actrice, na Viola Davis in 2015. Zendaya was een van de 35 zwarte genomineerden voor een Emmy, een record, van wie er uiteindelijk negen de prijs wonnen, alweer een record.

Zendaya wint de Emmy voor haar rol in Euphoria. Beeld Getty
Zendaya wint de Emmy voor haar rol in Euphoria.Beeld Getty

Een van die negen Emmy’s was voor de formidabele Regina King, die de hoofdrol speelde in Watchmen, een van de grote winnaars van de avond. De serie van Damon Lindelof is een bewerking van de gelijknamige graphic novel. Lindelof is ook de man achter succesvolle series als Lost en The Leftovers. In Watchmen verweeft hij een superheldenuniversum met verhalen over politiegeweld en racisme in Tulsa. In die stad in Oklahoma speelde zich in 1921 de Tulsa Massacre af, waarbij vermoedelijk honderden doden zijn gevallen.

King, die net als de andere genomineerden thuiszat, droeg een T-shirt met daarop de naam van Breonna Taylor, een bekend slachtoffer van politiegeweld. ‘De agenten die dit op hun geweten hebben, zijn nog steeds niet schuldig verklaard. Breonna Taylor vertegenwoordigt honderden jaren van geweld tegen zwarte lichamen.’

Kimmel presenteerde de avond in een lege zaal. ‘Natuurlijk hebben we geen publiek’, zei hij. ‘Het is geen Make American Great Again-rally. Dit zijn de Emmy’s!’

Volkskrant-Recensent Mark Moorman beschreef Euphoria (★★★☆☆) ‘als een kermisattractie waar je niet uit kunt stappen’, noemde het tweede seizoen van Succession (★★★★★) ‘inktzwart en buitengewoon geestig’ en Watchmen (★★★★☆) ‘een van de sterkste series van het jaar’.

Op zoek naar meer? De Volkskrant kiest voor u de beste series op Netflix en andere aanbieders.

Meer over