Hartverwarmend spel Jef Neve trio

Muziek..

De Vlaamse jazz is in Nederland vrijwel onbekend. Dat het toch demoeite loont om over de grens te luisteren bewijst Jef Neve. De 28-jarigepianist is in enkele jaren naar de top geschoten van de kleine maarboeiende Vlaamse jazzscene. Hij was op jonge leeftijd al een veelgevraagdsideman en inmiddels is hij overladen met prijzen en compositieopdrachten.Zijn cd's zijn jazzbestsellers. Op Neves eerste prominente concert inNederland, zaterdag in het Amsterdamse Bimhuis, bleek waarom. Wat eenpianist.

Techniek is iets waar je vanachter een vleugel gemakkelijk meeimponeert. Jef Neve heeft een sublieme techniek. Maar die ligt niet aan deoppervlakte. Wat je hoort zijn uitnodigende muzikale ideeën en solo's diegeavanceerd zijn en diepgang hebben zonder een moment ingewikkeld teklinken.

Neves band is alleen al opvallend door de sterke composities. Veelpianotrio's werken met bestaande nummers, waarbij het meer gaat om dedeconstructie van thema's dan om het neerzetten ervan. Neve mag zijnmateriaal dan eveneens te lijf gaan met een enthousiasteschatgravermentaliteit, voordat hij begint met spitten staat er wel iets.

Vet stuwende lijnen in de linkerhand gedubbeld met de zingzoemendecontrabas van Piet Verbist, daar heeft de pianist een liefde voor.Daaroverheen zet hij melodieën die weliswaar jazzy zijn, maar die eveneensrefereren aan pop en klassiek zonder bedacht te klinken. De veelal langzaamstijgende akkoordenschema's lenen zich perfect voor een zorgvuldigespanningsopbouw, die het trio op een hartverwarmende manier ten uitvoerbrengt.

De ogenschijnlijk bescheiden, subtiel gruizig stuwende drummer TeunVerbruggen voelt het zelfverzekerde spel van Neve perfect aan. Net als depianist en de bassist is hij voortdurend aan het variëren en reflecteren,terwijl zijn spel rust blijft uitstralen. De musici geven je een bijzondergoed gevoel.

Het mooie van het Jef Neve Trio is dat het ondanks zijn toegankelijkheidniet gelikt klinkt.

Koen Schouten

Meer over