Review

Hartstocht is boeiend ondanks conventionele rollen

Theatermakers lieten zich inspireren door de thrillerklassieken, van Hitchcock tot The Godfather, wat leidt tot conventionele personages. Spelbos en Croiset maken er wel een onderhoudende avond van.

null Beeld Ben van Duin
Beeld Ben van Duin

Patty komt de kamer binnengezeild, telefoon aan haar oor. Het is haar moeder, daar aan de andere kant van de lijn, die het niet eens is met het feit dat dochterlief zonet wat eerder bij haar is weggegaan. Op sussende toon legt Patty uit dat ze haar man Max wil verrassen: even een onverwacht romantisch avondje samen. Patty zet haar tas neer naast de bank en tuttelt nog wat met ma, maar wat steekt daar uit? Een honkbalknuppel?

Info

Hartstocht, een thriller. Door Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Regie: Gerardjan Rijnders. Script Koos Terpstra en Nhung Dam. 19/2, Leidse Schouwburg. Tournee t/m 21/5.

Zoals er ook een pistool opduikt in Hartstocht, een thriller, en er ook zeker schoten worden gelost, komt de honkbalknuppel op een bepaald moment goed van pas. Want het wordt een onverwacht opgewonden avond met Patty, haar Max en bevriend koppel Elizabeth en Julius. Theatermaker Koos Terpstra (1955) en actrice en schrijfster Nhung Dam (1984) lieten zich voor hun stuk inspireren door thrillerklassieken van uiteenlopende origine, keken Hitchcock, lazen spannende boeken, wendden zich tot The Godfather en organiseerden ondertussen leesvoorstellingen om hun schrijven te toetsen aan een publiek. Resultaat is een nieuw stuk met herkenbare elementen, een voorstelling die af en toe verrast maar de genreconventies niet loslaat.

Bijgevolg blijven de personages van het bekende type: de bedrogen echtgenote, de zogenaamd beste vriendin, de wat sullige mannen - ondanks de intentie ze wat meer achtergrond mee te geven. Wat niet betekent dat er niet leuk wordt gespeeld: met name Oda Spelbos, die een gepassioneerde Patty neerzet, en Vincent Croiset als haar meer flegmatieke man Max maken er naast Sandra Mattie en Tijn Docter (die het kort voor de première overnam van Evert van der Meulen, die een been brak) een onderhoudende avond van.

Meer over