Harps And Angels

Ouderwets goed * * * *

Negen jaar lagen er tussen Randy Newmans vorige plaat Bad Love en zijn morgen te verschijnen Harps And Angels. Zijn productiviteit als liedjesschrijver mag dan niet meer zo groot zijn als in de jaren zeventig, de kwaliteit van zijn werk is zeldzaam groot.
arps And Angels kan zich moeiteloos meten met zijn beste platen uit de vroege jaren zeventig (Sail Away, Good Old Boys) al was het maar omdat Newman net als vroeger niet bezuinigd heeft op de orkestraties. Als hij zelf niet plaats neemt achter de piano dirigeert hij een compleet orkest, en doen de arrangementen denken aan het werk van Van Dyke Parks.

De plaat klinkt niet alleen prachtig en tijdloos, ook de teksten zijn nog altijd superieur. Sarcastisch als altijd stelt hij in A Few Words In Defense Of Our Country dat de huidige Amerikaanse regering weliswaar een ramp is, maar ach, als je de heren vergelijkt met Julius Caesar, Hitler en Stalin, dan valt het met hun misdadigheid nog wel mee.

Ook geestig wanneer in A Piece Of The Pie Jackson Browne wordt genoemd. Waar zijn de protestzangers die deze tijd nodig heeft? Nog altijd is het vooral Jackson Browne die zich roert: 'Bono's off in Africa, he's never around'.
Ouderwets goed, deze Randy Newman.

Meer over