Album

Happy in Hindsight van Bertolf is de ideale soundtrack voor aanstaande zomer ★★★★☆

Bertolf Beeld
Bertolf

In de titelsong van zijn zesde album bezingt Bertolf Lentink hoe hij in coronatijd somber getoonzette liedjes van zichzelf terugluisterde en zich afvroeg: wat zat je nou te zeuren, eigenlijk was je gewoon dolgelukkig. Happy in Hindsight.

Nu viel het nogal mee met dat gezeur, maar niettemin: dit is zijn opbeurendste album, een ontspannen, elegant, frivool, soms ronduit jubelend album, dat door het subtiel nostalgische onderstroompje nog aan zeggingskracht wint.

Er is iets geks met de muziek van Bertolf. Die is ambachtelijk en klinkt bekend, dankzij de echo’s naar artiesten die hun hoogtijdagen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw beleefden (van Jeff Lynne tot Jackson Browne, van Beatles tot Beach Boys en Byrds), toch klinkt geen Nederlandse singer-songwriter zoals hij: zo verzorgd, zo warmbloedig, zo achteloos muzikaal, zo ‘retro’ en eigentijds tegelijk, zo mooi gezongen bovendien.

Het ontspannen werken in zijn tuinhuisje in Zwolle (Back to the Garden) leverde liedjes op als Everywhere I Go (There I Am) en Start Somewhere, tijdloze popmelodieën met een zeldzame sprankeling, samen de ideale soundtrack voor de zomer waarin het leven weer zal openbreken.

Bertolf

Happy in Hindsight

Pop

★★★★☆

Excelsior/V2

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over