BladHappi.kids

Happi.kids is niet voor ouders die maar wat aanklooien en zichzelf niet al te serieus nemen

Wat is lezenswaardig deze week? Haver-matchapannekoekjes en maangevoelige kinderen in Happi.kids.

Paul Onkenhout
null Beeld

Kinderen zijn hinderen, dichter en politicus Vader (Jacob) Cats stelde het al vast in de 17de eeuw, en dus wemelt het online en in de kiosk van de tijdschriften over het grut en hun ouders. Ze komen en gaan, in navolging van de al een halve eeuw oude oermoeder van het genre: Ouders van nu.

Behalve Ouders van nu kunnen pa en ma kiezen uit onder meer Kek Mama, J/M Ouders, Viva Mama, Wij jonge ouders en Fabulous Mama & Family. In 2018 mengde Happi.kidz zich in de concurrentiestrijd, een spin-off van Happinez. De z van kidz is in de titel inmiddels vervangen door een s. Dat is vooruitgang, hoewel ook het gebruik van het woord kids zoveel mogelijk dient te worden vermeden.

Eerste indruk: Happi.kids bouwt voort op het fundament (psychologie, spiritualiteit, oosterse wijsheid, zingeving) van het moederblad. Begin deze eeuw maakte Happinez onder leiding van Inez van Oord, de oprichter, een stormachtige entree op de bladenmarkt. De oplage steeg tot 200 duizend en er verschenen een paar varianten. Dit is er een van.

Happi.kids is niet voor ouders die maar wat aanklooien en zichzelf niet al te serieus nemen. In het segment ‘inspiratie’ staan tips over de inhoud van de broodtrommel. ‘Voor druktemakers’ wordt een blauwe trommel aangeraden, want van de kleur blauw word je rustig. De kleine krijgt onder meer komkommersushi met kikkererwtenvulling en munt mee naar school (‘geeft rust en kalmte’), haver-matchapannekoekjes (‘kalmerend’), bleekselderijstokjes (‘bevat slaapverwekkende flavonoïden’) en gepofte spelt.

In Happi.kids wordt de kleine prins of prinses gewikkeld in een liefdevolle deken van spiritualiteit en diepe gedachten. Er wordt volop gemediteerd, ook door de allerkleinsten. Het gaat over het ‘innerlijke kompas’, het kind in jezelf, plekjes in jezelf, zielen in ontwikkeling en de schoonheid van het onvolmaakte. Uit een column: ‘Ik aai de schapen en ben jaloers op de diepe vrede die ze uitstralen.’

In het dossier ‘Lichter leven’ gaat het over een vermeend verschijnsel dat de laatste tijd snel aan populariteit wint: de invloed van de maan. Kinderen, schrijft Happi.kids, staan nog dicht bij hun emoties en zijn daardoor ‘maangevoeliger’. De maan is ‘energetisch gezien’ verbonden met emoties, gevoelens en gedachten.

En: ‘Voor kinderen is het fijn om te weten dat je op de maan kunt vertrouwen.’

Verderop staan vijf wijsheden uit De Kleine Prins, het beroemde kinderboek. De eerste is dat ‘grote mensen’ er niks van snappen. ‘Waarvan niet? Van alles niet.’ Daar is geen woord aan gelogen.

Meer over