Boekenweekgeschenk 2021Hanna Bervoets

Hanna Bervoets schrijft het Boekenweekgeschenk van 2021 – en ze is al bijna klaar

De auteur van het Boekenweekgeschenk van 2021 is vandaag bekendgemaakt.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Het Boekenweekgeschenk van 2021 wordt geschreven door Hanna Bervoets (1984). De titel is nog niet bekend, het boek is al wel in grote lijnen af – Bervoets is meteen nadat ze in december werd gevraagd begonnen met schrijven. ‘Ik heb het nu even weggelegd; komende zomer ga ik er nog eens rustig naar kijken.’ Het schrijven van het Boekenweekgeschenk is een langgekoesterde wens van Bervoets, die in 2009 debuteerde met Of hoe waarom en daarna - naast essays en columns (onder meer voor Volkskrant Magazine) - nog zes romans schreef, waaronder Alles wat er was (2012), Ivanov (2016, bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs) en Welkom in het Rijk der zieken (2019).

Wat het eerste Boekenweekgeschenk was dat ze ooit las, kan Bervoets zich niet herinneren. ‘Misschien was het Serenade van Leon de Winter, het geschenk van 1995. Ik weet in elk geval dat ik het op school op mijn lijst wilde zetten en nog een heel gevecht moest leveren om dat erdoor te krijgen.’

Bervoets is de op twee na jongste Boekenweekgeschenkauteur. Arnon Grunberg was een jonge god van nog maar 27 jaren oud toen de boekwinkels in 1998 zijn De heilige Antonio gratis uitdeelden; hij wordt op de voet gevolgd door Hella Haasse, die in 1948 met haar Boekenweekgeschenk Oeroeg doorbrak als schrijver, dertig jaar oud. De 86ste Boekenweek heeft plaats van zaterdag 6 maart tot en met zondag 14 maart 2021. Het thema van de week wordt later dit jaar bekendgemaakt.

Meer over