Handel, het echte hart van Cannes

Cannes. ‘Stricken – al 13 miljoen dollar in de Nederlandse Box Office!’, staat in grote letters op de kolossale filmposter die op een busje langs de Boulevard de la Croisette wordt gereden, op het heetst van de dag....

Van onze verslaggever Bor Beekman

Het terrein van de handelaars, dat door de industrie ook wel het echte hart van het festival wordt genoemd, bevindt zich in de kelder van het festivalpaleis, onder de rode lopers.

Terwijl boven de sterren in het licht van de fotoflitsers hun nieuwste arthousefilms inwijden, worden beneden in het gebouw alle denkbare genres film verkocht. Vaak ook per pakket, en in verschillende stadia; allang af, net af en nog lang niet af.

Stricken-producent Eyeworks is ook in Cannes, en heeft hoofdrolspeler Carice van Houten meegebracht, zodat die de internationale pers kan bijpraten over Reinout Oerlemans’ lof/treurzang op overspel en kanker. Volgens acteur Dirk Zeelenberg, een van de directeuren van Eyeworks, is de belangstelling voor de film overweldigend. ‘De film wordt zeker verkocht aan verschillende landen.’ Welke precies, wil hij pas later deze week bekendmaken. Er zitten, mits de deals worden afgerond, ook verrassende landen bij. ‘Korea bijvoorbeeld, dat gaat heel goed.’

Voor Van Houtens nieuwste film Black Butterflies, over het tragische leven van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker, geregisseerd door Paula van der Oest, worden alvast kopers warm gemaakt, al is de film nog niet af. De internationale verkoopagent Bavaria toont een trailer van 6 minuten. ‘Daar komen al biedingen op binnen’, zegt Frans van Gestel van IDTV Film, die naast Black Butterflies ook het dit jaar in het officiële programma opgenomen R U There van David Verbeek produceerde. ‘Maar het is te vroeg om erop in te gaan. De prijs moet natuurlijk nog wat omhoog, als straks blijkt dat de film goed is’.

In Cannes zoekt iedereen aandacht voor zijn of haar nieuwe project. Terwijl Martin Scorsese aan de ene kant van de badplaats in een officieel moment aankondigt dat zijn documentaire over Beatle George Harrison ‘helemaal af’ is, meldt Oasis-zanger Liam Gallagher verderop in een chique strandtent dat hij producent wordt van de Beatle-speelfilm The Longest Cocktail Party. ‘Al die eerdere Beatle-films die ik heb gezien, waren rotzooi’, zegt Gallagher, en hij poseert in Rocky-houding voor de camera’s.

Grote verrassingen of controverses kent het festival na het eerste weekeinde nog niet. Vooral de hoofdcompetitie, vorig jaar goed voor menig meesterwerk, maakt een wat moeizaam begin mee. Tijdens de vertoning van de Franse ridderfilm La princesse de Montpensier van Bernard Tavernier werd zondag een enkele keer op de verkeerde – want serieus bedoelde – momenten gelachen door het publiek. Vooral de knullig uitgevoerde gevechtsscènes, met figuranten op de achtergrond die elkaar met zwaard en speer maar wat staan te aaien, lijken meer geschikt voor op een tv-scherm dan op het grote doek.

Een uitschieter naar boven is de competitiefilm van Mike Leigh. De Britse veteraanregisseur stuwt zijn acteurs naar indrukwekkende hoogte in het probleemdrinkdrama Another Year, en wordt door een deel van de filmpers getipt als de eerste Gouden Palm-kandidaat. Een andere sterke film is het sobere Afrikaanse oorlogsdrama Un homme qui crie van de in Tsjaad geboren filmer Mahamat-Saleh Haroun, waarin een vader zijn zoon aan de strijd moet offeren. De vernedering en worsteling van de man, een oud-zwemkampioen die als de oorlog nadert zijn baantje als badmeester verliest, wordt uiterst subtiel verteld.

De tweede helft van het festival wordt vandaag ingeluid met de première van het magisch-realistische Biutiful, over een man die door hedendaags Barcelona dwaalt, van de Mexicaan Alejandro González Iñárritu (Amores Perros, 21 Grams, Babel). De film is nog niet verkocht aan een Nederlandse distributeur, want te duur: 850 duizend dollar voor de rechten in de Benelux.

Daarin kan de ontvangst door de internationale filmpers verandering brengen. Is die minder, matig of niet enthousiast, dan zal de prijs zeker zakken.

Meer over