In de modedubbeltrend

Half-om-half, de nieuwe trend met twee gezichten

Wie niet kan kiezen kan d’r lol op met de dubbeltrend: één kledingstuk, twee gedachten.

Lacoste, winter 2019/2020 Beeld Imaxtree
Lacoste, winter 2019/2020Beeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Een ideale optie voor draaikonten en twijfelaars: bij deze trend draait het immers om én én: om niet hoeven kiezen, maar combinaties maken van twee verschillende kleuren en/of materialen en/of prints. Dat is op zich niks nieuws, de trend begon al met de knip-en-plakspijkerbroeken van Vetements in 2015. Ook onze eigen Duran Lantink en Ronald van der Kemp maken al jaren collages van vergeten stoffen en uit elkaar gehaalde kledingstukken.

Wat wél vers is: dit seizoen draait het allemaal om een verticale as. Heel simpel, zoals de Marni-rok, de Elisabetta Franchi-avondjurk, de MSGM-mantel en de Rejina Pyo-jurk. Ietsje geavanceerder zijn de ellenlange Lacoste-polojapon en de samengestelde jurk van Victoria/Tomas. Het kan nóg bewerkelijker, zoals te zien bij de trui van Wijnants en de jurk van Watanabe.

MSGM, winter 2019/2020 Beeld Imaxtree
MSGM, winter 2019/2020Beeld Imaxtree
Marni, winter 2019/2020 Beeld Imaxtree
Marni, winter 2019/2020Beeld Imaxtree
Rejina Pyo, winter 2019/2020 Beeld Imaxtree
Rejina Pyo, winter 2019/2020Beeld Imaxtree

Hoe gaan wij het dragen?

Wie er oog voor heeft (of krijgt, na het lezen van dit stukje) zal gaan zien dat dit Januskopje onder de modetrends vele gedaanten kent. Het kan al heel simpel worden toegepast in een paar two-tone-laarzen (de Nederlandse Elsa Wandler heeft mooie), op een sjaal of in een tas – waarmee je pico bello aan de panaché-trend kunt meedoen zonder al te veel op te vallen.

Wil je meer, waag je dan eens aan een materialenmix (bijvoorbeeld leer en denim), een dessincombinatie (effen met ruiten of bloemen). Eenmaal de smaak te pakken? Ga lekker los in een tweekleurige trui, een broek met verschillend gekleurde pijpen of een uitgesproken yin-en-yangjas.

Valkuilen vermijden doe je zo

Er zijn drie valkuilen op het gebied van het half-om-halftenue. De eerste is het voetbalshirt, want half-wit, half-zwart is bijvoorbeeld het thuisshirt van Juventus, rood-wit is Feyenoord, rood-zwart is Hertha BSC en rood-blauw is Genoa of FC Basel. Houd rekening met lokale sentimenten en ga dus niet in zo’n feyenoordeske Marni-rok naar een wedstrijd van FC Groningen. De tweede valkuil: met een zwart-witte jurk lijk je zo uit een reclame voor Nivea Black and White gestapt (‘Geen witte strepen, geen gele vlekken!’). De derde: de voedingslink, een knipoog naar Duo Penotti of Dubbelvla ligt immer op de loer, denk daaraan bij het combineren.

Dubbelvla Beeld Packshot
DubbelvlaBeeld Packshot

Een bekend mens

Miley Cyrus, als 11-jarige al bekend als Hannah Montana, heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt van braaf Disney-sterretje tot panseksuele en genderfluïde koningin van de scabreuze outfits. In de clip van Wrecking Ball droeg ze, gezeten op een sloopkogel, enkel Dr. Martens. Edoch, bij de afterparty van de Oscaruitreiking in 2018 kwam ze verkleed als dame, in een half-ivoorwitte, half-zwarte jurk van Prabal Gurung. En zo zie je maar: met een toffe jurk maak je ook zonder sloopkogel een verpletterende indruk.

Miley Cyrus op de Oscaruitreiking van 2018. Beeld FilmMagic
Miley Cyrus op de Oscaruitreiking van 2018.Beeld FilmMagic
Meer over