RecensieTheater

Hadewych Minis had beter selectiever kunnen zijn (drie sterren)

Er is veel afwisseling en de show ziet er mooi uit, maar cabaret is niet Minis’ sterkste kant.

Kun je samenvallen met jezelf? Hadewych Minis (41) voelt zich zoveel dingen tegelijk: vrouw, moeder, strijdster, actrice, zangeres. Zij hunkert ernaar om niet nauw, maar wijd in het leven te staan. Maar passen al die verschillende dingen wel in één hoofd? Haar theatersolo Minis Plus is een poging om de totale Hadewych samen te brengen met zang, muziek, dans, verhalen en grappen. Een mooi streven, maar in de avondvullende versie van het halfuur waarmee Minis deze zomer op festival De Parade stond, blijkt dat niet al deze onderdelen haar even goed afgaan.

Hadewych Minis in Minis Plus Beeld Sofie Simao
Hadewych Minis in Minis PlusBeeld Sofie Simao

In Minis Plus geeft Hadewych een inkijkje in haar leven, daarbij begeleid door muzikant Rombout Stoffers. Ze vertelt over haar Limburgse jeugd, de herkomst van haar voornaam, de zegeningen van het moederschap en haar bewondering voor strijdende vrouwen. Vaak op abstracte wijze, met veel expressieve bewegingen, ritmisch gestamp met stokken, een kort poëtisch liedje of vurige fadozang.

Hadewych Minis Beeld Sofie Simao
Hadewych MinisBeeld Sofie Simao

Er is veel afwisseling en de show ziet er mooi uit, maar het probleem zit hem in de cabareteske onderdelen. Wanneer Minis rare klanken begint uit te stoten à la Hans Teeuwen of het woord ‘flierefluiten’ op diverse manieren uitspreekt, wordt de performance lichtelijk gênant. Ook zijn veel teksten, zoals die waarin Minis als kind een kruk cadeau krijgt of waarin ze als moeder moet luizenpluizen, niet sterk of origineel genoeg.

In eerdere theaterconcerten bewees Minis dat zij een goede zangeres is, die een stoere combinatie vormt met haar basgitaar. Dat laat zij ook in Minis Plus horen, maar er had best nog wat meer goede muziek in de voorstelling gekund. Samenvallen met jezelf is toch ook datgene kiezen waarin je het best bent.

THEATER

Minis Plus

*** (3 sterren)

Minis Plus door Hadewych Minis. Regie: Nina Spijkers. In De Kleine Komedie Amsterdam, 5/11. Tournee t/m 6/1.

Meer over