TheaterrecensieHadewych doet de dames

Hadewych Minis brengt een hartstochtelijke ode aan Nederlandse zangeressen van toen en nu ★★★★☆

Op brutale en zelfverzekerde wijze heeft Minis het repertoire naar haar hand gezet.

null Beeld Bob Bronshoff
Beeld Bob Bronshoff

Zing dan! Daarmee eindigt Hadewych Minis haar nieuwe show Hadewych doet de dames. Het is een hartstochtelijk gezongen lied, beroemd geworden door Jenny Arean, over de kracht van muziek in barre tijden. Minis zingt het met overgave, alsof ze wil zeggen: dit is wat ik kan, dit is wat ik wil: zingen!

In Hadewych doet de dames brengt ze een ode aan een aantal Nederlandse zangeressen van toen en nu – van Zwarte Riek tot Roxeanne Hazes. Dat is gevaarlijk, omdat de nummers vooral zo goed zijn vanwege de oorspronkelijke uitvoering en artiesten. Immers: wie zingt er nou fraaier dat zeikerige Mexico dan de Zangeres zonder Naam? Hadewych dus, die er met een nieuw arrangement een muzikale krachttoer van maakt.

Dat doet ze ook in het geweldige Het is genoeg van Conny Vandenbos. En zo rijgt ze het ene lied aan het andere. Prachtig zijn het intens voorgedragen Brief van een ongehuwde moeder van Fie Carelsen en het bedeesd gezongen De jaren zestig van Adèle Bloemendaal.

Minis heeft op brutale wijze het repertoire naar haar hand gezet. Zelfverzekerd staat ze op het podium, met naast haar het fantastische Matangi Quartet. In haar witte jumpsuit zwiert ze in wijdbeense choreografieën door haar originele setlist. Af en toe wat rust in de show zou overigens welkom zijn.

Maar het was top om Rita Reys’ jazzy Zon in Scheveningen weer eens te horen. En Amsterdam huilt van Zwarte Riek natuurlijk, hier gezongen als een smartelijke Amsterdamse fado. Het is het theatrale hoogtepunt van deze show, die naast de muzikanten zelf geen opsmuk nodig heeft.

Zing dan! Minis doet het. En hoe.

Hadewych doet de dames

Muziektheater

★★★★☆

Door Hadewych Minis & Matangi Quartet, Leon Klaasse (drums) en Marijn van Prooijen (arrangementen & bas). Regie: Peter van de Witte.

20/1, Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 25/4.

Meer over