nieuwskunstvideo's bij fit for free

Haagse kunststudenten maken trippy kunstvideo’s voor tijdens het sporten

Verrassende samenwerking tussen Fit For Free, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en de Haagse kunstinstelling Nest.

Anna van Leeuwen
Een video van Lui Wolstencroft in de vestiging Loosduinseweg in Den Haag van Fit For Free.
 Beeld Rebecca Fertinel
Een video van Lui Wolstencroft in de vestiging Loosduinseweg in Den Haag van Fit For Free.Beeld Rebecca Fertinel

Op een doordeweekse ochtend staat de Schotse kunstacademiestudent Lui Wolstencroft (23) in een Haags filiaal van Fit For Free. Hij kijkt geamuseerd naar een groot beeldscherm aan de muur. Daar, boven de mannen en vrouwen die zich in het zweet werken, ziet hij zijn eigen kunstvideo. Toen Wolstencroft hoorde dat de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) studenten de mogelijkheid bood een video te maken voor in de sportschool, wilde hij meteen meedoen: ‘Een hilarisch concept.’ Naast de creatie van Wolstencroft zijn video’s te zien van zijn medestudenten Christian Roncea (21) uit Roemenië en Ryan Lim (23) uit Singapore.

Still uit de video van Lui Wolstencroft die te zien is in de sportschool.  Beeld Lui Wolstencroft
Still uit de video van Lui Wolstencroft die te zien is in de sportschool.Beeld Lui Wolstencroft

Deze video’s van één minuut staan op de displays van de cardio-apparaten, als de sporter geen tv-programma selecteert, en op de beeldschermen aan de muur. Het zijn vreemde onderbrekingen van het informatieve standaardprogramma: het rooster voor de groepslessen en Fit For Free spotjes. Wolstencrofts video lijkt op een sciencefiction-achtige trip. Roncea verrast de sporter met een korte videoclip en Lims video wekt de suggestie van een echt trainingsprogramma.

Het idee komt uit de koker van Heske ten Cate, directeur van Nest. Bij elke expositie maakt de Haagse kunstinstelling een randprogramma waarvoor ze samenwerkingspartners zoeken. Voor de huidige tentoonstelling MyBody.com, over onze relatie tot ons lichaam, leek een sportschool een vanzelfsprekende partner. Daarom klopte ze in het voorjaar aan bij Fit For Free. Eenmaal daar, tijdens een rondleiding door manager Wilma Dumay, viel Ten Cates oog op alle beeldschermen: zou dit geen geweldige plek zijn voor videokunst?

Uniek experiment

Dumay ging akkoord, al had ze geen idee wat ze van de videokunst kon verwachten. Ook voor de KABK – die inmiddels was benaderd – en voor Nest was het een experiment, dit was de eerste keer dat ze samenwerkten. En kunst in de sportschool is tamelijk uniek, er was geen handboek dat ze konden volgen.

Fit For Free stelde een aantal voorwaarden. De video’s moesten ‘heel neutraal’ zijn, legt Dumay uit. Het is niet de bedoeling dat de sporter wordt geconfronteerd met seks, geweld of politiek. Negen kunststudenten deden een voorstel dat werd bekeken door Ten Cate, Dumay, kunstenaar Suze van Staaveren (die deelneemt aan de expositie in Nest) en KABK-docent Cecilia Bengtsson. Manager Dumay lette niet alleen op neutraliteit, ze wilde video’s selecteren die ‘positiviteit’ uitstralen. Want of je nou muziek luistert tijdens het sporten of een kunstvideo kijkt, je wilt natuurlijk vooral opgepept worden.

Uit de video van Ryan Lim. Beeld Ryan Lim
Uit de video van Ryan Lim.Beeld Ryan Lim
Uit de video van Christian Roncea. Beeld Christian Roncea
Uit de video van Christian Roncea.Beeld Christian Roncea
Uit de video van Ryan Lim. Beeld Ryan Lim
Uit de video van Ryan Lim.Beeld Ryan Lim

Dat begreep kunstenaar Christian Roncea maar al te goed nadat hij en zijn medestudenten een kwartiertje door een sportschoolinstructeur waren gedrild. ‘Ik raakte uitgeput, maar ik voelde ook adrenaline.’ Roncea maakte een collage van gevonden videobeelden uit bijvoorbeeld de animatieserie The Simpsons, uit reclames en van YouTubers die extreme stunts uithalen. Wie ernaar kijkt, voelt zich vanzelf hyper.

Ook Ryan Lim wil de sporter aanmoedigen. Hij maakte een dromerige video van een bospaadje waarbij de sporter moed wordt ingepraat door een vriendelijke stem. Lim liet zich inspireren door de spinning-video in Fit For Free. Met succes, vindt Dumay. ‘Het doet me denken aan zo’n simulator, alsof je echt ergens anders bent.’

Er komen geen titelbordjes bij de kunstwerken. Een buitenkans, volgens de studenten. ‘Kunst is hier als een kameleon’, zegt Wolstencroft. De beperkte duur van de video’s gaat bijdragen aan het verrassingseffect hoopt hij: ‘Dat je achteraf denkt: hè, zag ik dat nou echt?’

MyBody.com, groepstentoonstelling met o.a. Christian Jankowski, Alexis Blake en Bas de Wit, Nest, Den Haag t/m 3/11.
Videokunst in de Fit for Free, te zien voor sporters op locatie Loosduinseweg Den Haag, t/m 1/12

Museumstuk

In 1968 ontwikkelde de Amerikaan Keene Dimick de eerste hometrainer. De chemicus wilde daarmee zijn eigen sport-regime efficiënter maken. Op het display was nog geen entertainment of kunst beschikbaar.

Lifecycle advertentie uit 1968. Beeld Lifefitness
Lifecycle advertentie uit 1968.Beeld Lifefitness
Meer over