columnMerlijn Kerkhof

Ha Thierry Aartsen! Is het idee van subsidie niet dat je ook naar de opera kunt als middenklasser uit, zeg, Breda? Ja toch?

Stelling: Leve het bloemencorso

Ha die Thierry! Alles kits? Ik schrijf je terwijl mijn favoriete carnavalskraker (Vreemdgaan doet iedereen van De Gebroeders Ko) uit de speakers schalt. Ik wilde je nog feliciteren met je geslaagde pr-offensief als nieuwe cultuurwoordvoerder van de VVD-fractie. Ik las een warm pleidooi voor volkscultuur. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik in je Volkskrant-interview las dat je je in wilt spannen voor rijkssubsidie voor bloemencorso’s.

Mijn dierbare opa, wijlen Frits Vogel, was ooit artistiek leider van het bloemencorso van Aalsmeer en pleitte al voor meer waardering voor dit eerbiedwaardige instituut. Etnische Aalsmeerders (zeventig-plus) hebben het nog over zijn sierlijke creaties. Let wel: dit was voordat hij schilderijen verkocht aan Valéry Giscard d’Estaing en een galerie opende in Cannes – voor hij verstrikt raakte in de tentakels van chablis-drinkende elites, zeg maar.

En nu staat het bloemencorso eindelijk weer op de kaart. Dankzij jou, Tjèr. Zeiden politici aan de buitenkant van de rechterzijde tot voor kort ‘minder, minder, minder’, nu is het ‘Aalsmeer, Aalsmeer, Aalsmeer’.

Eindelijk gerechtigheid.

Wat ik ook heel verfrissend vond, was wat je zei over de subsidies voor opera en klassieke muziek. Volgens die andere Thierry is zo’n beetje alle muziek van na 1905 geperverteerd, vooral die atonale sh*t. Wat jou betreft kan ál die kansloze klassieke kutmuziek bij het grofvuil. Haha! Eindelijk iemand die het zegt. Er zijn de laatste jaren (thnx VVD) al wat van die zelfvoldane orkesten wegbezuinigd, het is wel zo eerlijk als De Nationale Opera ook even flink gaat bloeden. Ja toch?

Wel lullig dat die klassiekemuziekgekkies je op de sociale media meteen belachelijk maakten toen je zei dat het Concertgebouw 7 miljoen euro subsidie krijgt. Ze begrepen heus wel dat je het Concertgebouworkest bedoelde.

Het Concertgebouw organiseert en faciliteert 700 concerten per jaar, trekt ruim 730 duizend bezoekers en krijgt geen rijkssubsidie, alleen wat euro’s van de gemeente Amsterdam voor educatie en onderhoud van het monument. Toptent, ja toch? Zeker daar ze gratis lunchconcerten organiseren waarvoor ze de muzikantjes alleen reiskosten betalen. Het is goed voor hun reputatie dat ze in het Concertgebouw hebben gespeeld, en met die naam in hun biografietjes kunnen ze nog makkelijker onderbetaalde huiskamerconcerten ritselen. De enige Nederlandse klassiekemuziektent met geld betaalt niet! LOL!

Ik vroeg me nog wel iets af hè. Je zegt in dat filmpje: ‘We mogen volkscultuur niet verloren laten gaan’. Maar je zegt ook dat het bloemencorso in de Bollenstreek een miljoen mensen trekt, veel meer volk dan er naar het Concertgebouworkest komt. Dan is dat staaltje volkscultuur niet heel erg verloren, toch?

Is dat hele idee van subsidie niet dat we als samenleving dingen ondersteunen die de moeite waard zijn, maar die zonder die subsidie minder goed kunnen functioneren of zelfs helemaal niet kunnen bestaan? Is het idee van subsidie van zo’n operahuis niet dat daardoor de entreeprijzen redelijk blijven en je er dus ook heen kunt als middenklasser uit, zeg, Breda? En wat ik niet helemaal begrijp: als die elite nou de meeste belasting betaalt, dan zou het toch wel zo eerlijk zijn dat het meeste subsidiegeld naar hun hobby’s gaat?

Waar je tot slot nog over na kunt denken, is het thema diversiteit, erg bon ton in de subsidiewereld. Worden de carnavalsverenigingen ook onderworpen aan inclusiviteitseisen? Ik hoor graag jouw visie onder het genot van een gesubsidieerd potje carbidschieten. Houdoe!

VVD omarmt volkscultuur

Er moet meer geld naar carnaval en bloemencorso’s, minder de Nederlandse Opera en Het Nationaal Toneel, zo pleitte VVD-Kamerlid Thierry Aartsen in de Volkskrant: ‘Op volkscultuur wordt in Den Haag nog wel eens neergekeken.’

De cultuurbegroting van Aartsen kon ook in de Tweede Kamer op veel kritiek rekenen. Onder meer coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie:  ‘Het is niet het ene ten koste van het andere. Het is allebei.’

Thierry Aartsen lag in september direct na zijn aanstelling onder vuur om zijn opmerkelijke Twitterverleden. In een excuusfilmpje verontschuldigde hij zich voor een van zijn ‘slechte grappen’. 

Meer over