Guido Weijers: Oudejaarsconference 2010

De Volkskrant zet de eindejaarsconferences van 2010/2011 op een rij. Wat doet Guido Weijers?

Guido Weijers © Marcel van den Bergh Beeld
Guido Weijers © Marcel van den Bergh

Opzet
Geld maakt niet gelukkig, is de klassieke oudejaarsboodschap van Weijers, en politiek is niet voor dommen. Deze conference voor de YouTube-generatie behandelt een breed scala aan gebeurtenissen, ondersteund met filmpjes en foto's. Politici krijgen het net zo hard voor de kiezen als de deelnemers van Oh Oh Cherso.

Grapdichtheid
Hoog. Een slimme doordenker wisselt hij moeiteloos af met een platte grap. Opvallend dat hij voor de SBS6-kijker zo fel van leer trekt tegen Wilders en populisme: 'De leider van het land moet niet zeggen wat de mensen denken, maar waar nog niemand aan gedacht heeft.'

De Wim Kan-factor
Kan draait zich om in zijn graf. Weijers begint zijn show als rapper in een gouden zetel met een groepje blonde 'bitches' in bikini. Daarvoor had Corry Vonk vermoedelijk bedankt.

Het slachtoffer
Kijkt terug op het 'U kijkt zo lief'-incident tijdens de verkiezingen. 'Balkenende bood zijn excuses aan, maar had hij dat maar gedaan toen het er echt toe deed.' Het rapport van de commissie-Irak verschijnt in beeld.

Muzikaliteit
Het enige muzikale moment is zijn openingsnummer, waarin hij rapt over de zucht naar status en geld, omringd door mooie meiden. Opvallend: hij toont daarbij een gelikte, heerlijk stereotiepe video­clip waarin hij in een bubbelbad zit met dezelfde rondborstige dames.

Eindoordeel
Zet een creatieve stap voorwaarts en durft zijn publiek te laten wankelen:
8+

Vanavond om 21.30 uur op SBS6.

Meer over