Dans

Gruwez reageert met haar prachtige, alerte podiumpersoonlijkheid duidelijk op Chevalliers pianovertolking ★★★☆☆

Iets meer eigenzinnigheid onder de glasheldere bovenlaag zou Piano Works Debussy wel wat meer smoel geven.

Annette Embrechts
Danseres Lisbeth Gruwez in Piano Works Debussy van haar gezelschap Voetvolk. Beeld Danny Willems
Danseres Lisbeth Gruwez in Piano Works Debussy van haar gezelschap Voetvolk.Beeld Danny Willems

De dialoog tussen pianist Claire Chevallier en danseres Lisbeth Gruwez begint even helder als respectvol. Bij opkomst een knikje naar het publiek, vanwege een testexperiment live aanwezig in Internationaal Theater Amsterdam, dan een geamuseerde blik naar elkaar en vervolgens nemen ze plaats: Chevallier achter de koperkleurige vleugel, Gruwez geknield op de grijze vloer. Alles op de diagonaal van deze Vlaamse dames oogt in balans, mede dankzij de uitgekiende belichting van de grijs- en goudtinten in de afbuigende zuilengalerij.

Dan begint het onderlinge spel van kleur geven. Chevallier zoekt met volle, rijke klank haar weg door de bekende pianowerken van de Franse componist Claude Debussy. Gruwez volgt soms de muzikale versnelling, de crescendo’s, de golfbewegingen, de hoge druppelnootjes. Soms gaat ze er ook rustig tegenin, door bijvoorbeeld even weg te lopen tussen de metalen palen of op de grond te blijven liggen.

In het begin wappert de grijze pofblouse van Gruwez mee met haar tai-chi-achtige motoriek. Ook andere armbewegingen uit de gevechtskunst mengen zich door haar opgewekte solo. Haar ranke lichaam rekt zich veelal verticaal uit. Nu ze voor het eerst in haar lange carrière op klassieke muziek danst, doet ze vaker dan anders een appel op haar klassieke balletopleiding. Gruwez (43) begon in 2007 met haar muzikale zielsverwant Maarten Van Cauwenberghe het kleine gezelschap Voetvolk; ze ontmoetten elkaar bij de roemruchte club van Jan Fabre.

Haar ongedwongen, lichtvoetige motoriek oogt nu meer als een bewegingssuggestie dan als een uitgetekende choreografie. Gruwez reageert met haar prachtige, alerte podiumpersoonlijkheid duidelijk op Chevalliers vertolking. Maar iets meer eigenzinnigheid onder de glasheldere bovenlaag zou Piano Works Debussy wel wat meer smoel geven. Nu blijft het een klein balsemend uur lang bij de ogenschijnlijk zorgeloze dialoog tussen één danser, één pianist en Debussy’s pianowerken.

Piano Works Debussy

Dans

★★★☆☆

Door Voetvolk. Dans en choreografie Lisbeth Gruwez, livepiano Claire Chevallier, muziek Claude Debussy.

17/4, Internationaal Theater Amsterdam.

Meer over