ConcertrecensieLandru

Gruwelhistorie omgezet in grappig en filosofisch muziektheater ★★★☆☆

De stem van Jan Decleir scharrelt als een ouwe lobbes door de rijen van het Amsterdamse Muziekgebouw. De Vlaming acteert in de première van Landru.

Jan Decleir. Beeld Hollandse Hoogte / Mario Nap Fot
Jan Decleir.Beeld Hollandse Hoogte / Mario Nap Fot

Dat is een nieuw muziektheater rond een Parijse seriemoordenaar wiens hoofd in 1922 ‘op oud-Franse wijze van zijn lichaam werd gescheiden’. Proef alleen al zo’n bijzin. Bariton Decleir (74) besmeert hem met al zijn rasp-, intonatie- en fluistervermogen. Met gemak draagt hij de voorstelling van het Mechelse gezelschap Het Banket.

Henri-Désiré Landru was een gehuwde meubelhandelaar die joeg op weduwen en alleenstaande vrouwen. In Frankrijk, na de loopgravenoorlog, liepen ze bij bosjes rond. Landru charmeerde ze, plukte ze, sneed ze klein en stak ze in zijn stoof. In de tuin van zijn buitenhuis vond de politie as, botresten en tanden.

Decleir vertelt de gruwelhistorie op muziek van Frederik Neyrinck. De Vlaming schreef listige klanken voor vier blazers en twee zangeressen. Soms zijn het ijle vignetten, zoals een gesmoord duet voor trompet en trombone. Soms jagen basklarinet en fagot een strak intermezzo aan. Hoe modern ook, door de noten schemeren consequent de jaren 1910, van Stravinsky tot Folies Bergère.

Op een projectiescherm trekken foto’s, krantenberichten en een grafisch namenballet voorbij. De grappig-filosofische tekst van Brechtje Louwaard en Tristan Versteven draait vooral om de waarom-vraag. Een hapklaar antwoord geven ze niet, wel mag de gladde Landru zijn proces opvrolijken met komische replieken (alleen jammer dat Decleir niet zonder A4'tjes kan). Sopraan Jolien De Gendt zingt na vijf kwartier een mooi slotlied. Landru een ellendeling? Hij zag haar tenminste staan.

Landru

Door Jan Decleir, musici uit I Solisti en Vlaams Radiokoor

Klassiek

★★★☆☆

23/9, Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. Tournee door Vlaanderen.

Meer over