Grungevest Kurt Cobain brengt ruim ton op

Een mottig vest van lycra, mohair en acryl bracht deze week 131 duizend euro op. Maar het was dan ook van Kurt Cobain.

Kurt Cobain tijdens MTV Unplugged 1993. Beeld Getty Images
Kurt Cobain tijdens MTV Unplugged 1993.Beeld Getty Images

De kleur is al onbestemd: mossig groen, met een zweem van muisgrijs. En dan de deplorabele staat van dit non-descripte vest (maatje medium, merk 'Manhattan'). Eén van de vijf knoopjes is afgehaakt, aan de opening van het minuscule vestzakje rechts kleeft een onuitwasbare, modderige vlek en boven het tweede knoopsgat van onder zit een brandgat, type peukschade. Daar heeft Kurt Cobain (1967-1994) natuurlijk heel vaak met zijn vinger in zitten pulken.

In het vest van Kurt Cobain, dat deze week in Los Angeles werd geveild en 131 duizend euro opbracht, zit het leven van de Nirvana-zanger gegoten en daarom ging het voor ruim een halve ton boven de geschatte waarde van de hand. Bovendien had Cobain met zijn mottige jasje een nieuw modebeeld uit de grond gestampt, dat navolging zou vinden tot ver buiten de wereld van de popmuziek.

Vest die Kurt Cobain droeg tijdens MTV Unplugged 1993. Beeld Juliens Auctions
Vest die Kurt Cobain droeg tijdens MTV Unplugged 1993.Beeld Juliens Auctions

Cobain droeg zijn grijsgroene vest bij de legendarische MTV Unplugged-sessie uit 1993, en de grunge-look kreeg haar definitieve pasvorm. Al leek het of Cobain dit van acryl, lycra en mohairwol aan elkaar genaaide kringloopgeval een minuut voor aanvang van de show uit een kledingkast had gegraaid: alles klopte aan het vest.

Het illustreerde de muziek van Nirvana en daarmee de hele grungerock, die zowel aaibaar was als stekelig en net zo nonchalant als modieus en dus eigenlijk ook best ijdel. Het vest van Cobain probeerde heel hard 'fuck you' te schreeuwen, met dat brandgat en die moddervlek, maar het transformeerde Cobain bij dat beroemde optreden in New York toch ook tot de knuffelbare popster-tegen-wil-en-dank, die nog geen half jaar later aan zijn status zou bezwijken.

De grunge-look bepaalde de mode en jongerencultuur van midden jaren negentig. De modeontwerper Marc Jacobs kwam in 1992 al met zijn 'grunge collectie' voor het kledingmerk Perry Ellis, vol houthakkersbloezen, slordige regenjassen en sweaters met cartoonfiguren, maar daarmee was hij zijn tijd net even te ver vooruit.

De collectie kostte Jacobs zijn baan bij Perry Ellis maar zou desondanks tot in het oneindige worden gekopieerd. De grunge kwam als mode vele malen tot revival, en er is zelfs nog grunge te ontwaren in de huidige hipstercultuur van rare gebreide truien, geruite bloesjes, wollen mutsen en oude racefietsen.

Alleen al daarom is het vest van Cobain een modemonument met museale kwaliteiten. Maar of het ooit het Rock and Roll Hall of Fame Museum te Cleveland, Ohio haalt, is twijfelachtig. De koper is anoniem gebleven en wie weet hangt het vest vandaag al om zijn of haar schouders - hetgeen natuurlijk een schandelijke mode- én muziekmisdaad zou zijn.

Kurt Cobain Beeld afp
Kurt CobainBeeld afp
Meer over