Grunge-band Soundgarden uit elkaar zonder ruzie

Pearl Jam de belangrijkste exponent van de grunge-sound, bestaat niet meer. Zo maakte de groep woensdag bekend. Een woordvoerder van haar platenmaatschappij A & M Records meldde dat besloten is 'op vriendschappelijke wijze en eensgezind de band op te heffen.'..

Van onze medewerker

AMSTERDAM

Soundgarden, naast Nirvana en

Haar grootste artistieke en commerciële succes bereikte de groep met het album Superunknown uit 1994. Het album staat, evenals Nirvana's Nevermind en Pearl Jam's debuut Ten, nog altijd te boek als beste voorbeeld van de muziek die in de vroege jaren negentig uit Seattle kwam. Deze vette gitaarrock, ook wel grunge geheten, was gedurende enkele jaren de belangrijkste rockvariant in de popmuziek.

Voor even waren alle ogen uit de muziekindustrie op Seattle gericht. Sinds de dood van Nirvana's Kurt Cobain, drie jaar geleden, leek het met grunge langzamerhand gedaan. Pearl Jam slaagde er niet in eerdere successen te evenaren. Soundgarden boekte zoveel succes met Superunknown dat van de opvolger misschien te veel verwacht werd.

Down On The Upside werd overal lauw ontvangen. Pers en publiek leken een beetje klaar met de wat zwaar aangezette rock. Het laatste Nederlandse optreden van de groep in de Rotterdamse Ahoy' was niet uitverkocht en een echte hit heeft de groep sinds Black Hole Sun niet meer gehad.

Tijdens recente optredens en interviews maakte de groep een nogal uitgebluste indruk. 'Er ligt aan het uit elkaar gaan geen drama ten grondslag', verzekerde de platenmaatschappij. Gewoon een groep op haar retour, die het bijltje erbij neergooit.

Meer over