Recensiede Ilias

Grove taal en een wonderschoon toneelbeeld gaan prima samen in de Ilias van Konvooi ★★★★☆

Dood, waanzin en onmacht komen hard aan in deze esthetische voorstelling.

De Ilias door Orkater/De Nieuwkomers/KONVOOI Beeld Ben van Duin
De Ilias door Orkater/De Nieuwkomers/KONVOOIBeeld Ben van Duin

Zo mooi, maar o-zo-bedrieglijk. Je ontdekt in een duinpan op Terschelling (tijdens festival Oerol) een magisch patroon van blauwe paaltjes, in slagorde opgesteld tegen een heuvel van zand. Aan de rand, afgetekend tegen een hemelsblauwe horizon, staan vier silhouetten: soldaten in een harnas van alweer dat betoverend blauw. Harmonieus zingend dalen ze het slagveld af. Dit gaat een esthetische Ilias worden, denk je. Door een nieuwe club van jong muziektheatertalent, Konvooi geheten, onder de hoede van Orkater in het kader van De Nieuwkomers.

null Beeld Ben van Duin
Beeld Ben van Duin

Maar dan beginnen ze te praten, deze vier grofgebekte Griekse soldaten. De botte, ongevoelige legeraanvoerder Agamemnon, de onkwetsbaar gewaande held Achilles, zijn neef en beste vriend Patroklos en de slimme, twijfelende Odysseus. Corpshumor, daar lijkt hun hooghartige taalgebruik vol vernederende machtswellust en vrouwonvriendelijke ‘geintjes’ nog het meeste op.

Even botst het, die grove taal en dat wonderschone toneelbeeld. Maar dan realiseer je je dat de Grieken zich tijdens de Trojaanse Oorlog gedragen moeten hebben als dronken barbaren, mede door het lange wachten. Dus zo ver zitten deze bekvechtende soldaten er niet naast. Bovendien betwisten ze een belangrijk onderwerp: de zin(loosheid) van oorlog en het bijbehorende verlies van mensenlevens. Een morele strijd die hier nota bene begonnen is om een vrouw – een elegante travestierol van de zingende acteur Jesse Mensah, die in wapperend roze tule als Helena aan de horizon verschijnt. Wij weten dat Odysseus de list met het Paard van Troje nog moet bedenken, zij niet.

Dan komen dood, waanzin en onmacht toch hard aan, daar in het zand. Hopelijk verzint Konvooi een even spannend decor tijdens Festival Over het IJ, in het beton van A’dam-Noord, en later in de theaters.

Ilias door Orkater / De Nieuwkomers / Konvooi

★★★★☆

16/6, Duinkuil Zilt, Terschelling (tijdens Oerol)

Regie: Belle van Heerikhuizen

Nog te zien: 5 t/m 14/7, Over het IJ Festival, Amsterdam. Tournee t/m 21/11

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over