Grote sanering bij Limburgse kranten na 'beroerd jaar'

De uitgever van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad wil op termijn een kwart van alle banen bij de twee kranten wegsaneren....

Dit hebben de Limburgse kranten woensdag bekendgemaakt. De MediagroepLimburg probeert met de sanering het hoofd te bieden aan de verminderdeinkomsten als gevolg van de voortdurend dalende oplagecijfers; de oplagedaalde tussen oktober 2004 en oktober 2005 met twaalfduizend tot203 duizend kranten. De hoofdredacteuren spreken van 'een beroerd jaar'.'We hebben alles geprobeerd, maar er komt geen abonnee bij', zegthoofdredacteur Bart Brouwers van Dagblad De Limburger.

Begin december gaf de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de tweedagbladen toestemming voor een fusie. Prompt zette het moederbedrijfTelegraaf Media Groep (TMG) de uitgeverij in de etalage. De afstand tussenSittard en Amsterdam is volgens TMG te groot om goed en efficiënt tekunnen samenwerken.

Bovendien heeft TMG na de verkoop van twee regionale bladen een kleinermarktaandeel en dus meer ruimte zich zonder beperkingen van de NMa opandere journalistieke terreinen te wagen. De uitgever hoopt een Nederlandsradio-of televisiestation te kopen , zegt TMG-bestuursvoorzitter AdSwartjes.

Potentiële kopers van de Mediagroep Limburg zijn de Nederlandsekrantenuitgever Wegener en de Vlaamse uitgever Concentra, die onder meerHet Belang van Limburg in Belgisch Limburg uitgeeft.

Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad zijn overigens niet deenige kranten die kampen met een dalende oplage: gisteren publiceerde hetoplageinstituut HOI negatieve cijfers over het derde kwartaal van 2005 voorbijna alle Nederlandse kranten.

Meer over