Grote kranten dalen verder, herstel bij de weekbladen

De daling van de oplages van de Nederlandse kranten heeft zich in de laatste maanden van vorig jaar in het gebruikelijke tempo voortgezet....

Wilco Dekker

Dat blijkt uit de jongste gegevens van Het Oplage Instituut (HOI), die dinsdag bekend werden gemaakt. De grote kranten moesten allen 3 procent of meer inleveren. De grootste krant van Nederland blijft De Telegraaf , met een totaal verspreide oplage van 665 duizend exemplaren.

Het AD zag de oplage teruglopen tot ruim 440 duizend kranten. NRC Handelsblad drukte 217 duizend kranten, tienduizend minder dan het laatste kwartaal van 2008. Trouw – dat lang stabiel wist te blijven of de oplage zelfs licht zag stijgen – moest ook ruim 3 procent terug, met 110 duizend kranten.

De sinds deze week op compact formaat verschijnende de Volkskrant daalde het laatste kwartaal van vorig jaar eveneens, met negenduizend tot 257 duizend stuks. Morgen stapt ook het Dagblad van het Noorden over op het kleinere formaat. Deze regionale krant drukte in het laatste kwartaal ruim 140 duizend kranten, 3,9 procent minder dan een jaar eerder.

Het Financieele Dagblad profiteerde als zakenkrant aanvankelijk vooral van de economische crisis, maar moest eind vorig jaar eveneens terug, met 3.000 exemplaren tot 65 duizend. De ‘jongerenkrant’ NRC.next zag de totaal verspreide oplage in het laatste kwartaal dalen van 85 duizend naar 81 duizend kranten. Een kwartaal eerder steeg de krant nog sterk.

Bij de opiniebladen lijkt Elsevier het lek boven te hebben. Het weekblad was jarenlang succesvol tot uitgever Reed Business half 2008 als bezuinigingsmaatregel de werving stop zette, waarop de oplage van het blad wegzakte. In het laatste kwartaal verspreidde Elsevier 143 duizend exemplaren, maar een fractie minder dan een jaar eerder. Ook Vrij Nederland doet het na de restyling goed, met ruim 54 duizend exemplaren. De Groene Amsterdammer wist de recente sterke stijging vast te houden met een totale oplage ruim 17 duizend, vierduizend meer dan een jaar eerder.

HP/de Tijd heeft het lek nog niet boven. Het blad verspreidde in de laatste drie maanden van vorig jaar 28 duizend exemplaren, 6.000 minder dan eind 2008.

Ook Revu, waar Panorama-baas Frans Lomans het roer overnam, leverde zwaar in: 6.000 exemplaren minder op 57 duizend. Panorama noteerde 75 duizend exemplaren, een daling van 5.000.

Ook Opzij zag de totale oplage eind vorig jaar sterk dalen, van 68 duizend naar 55 duizend. Het blad Linda zat juist flink in de plus, met een stijging van bijna 10 procent tot 155 duizend exemplaren.

Meer over