Grootste technologiebeurs: dit zijn de gadgettrends voor komend jaar

Draagbare gadgets, flexibele schermen, zelfrijdende auto's, 3D-printers, 4K-televisies en stoommachines - dat is wat 2014 ons op technologiegebied gaat brengen. Tenminste, als kijkend naar het aanbod van de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES), die vandaag in Las Vegas is begonnen.

Thomas van der Kolk
Bezoekers vorig jaar bij het Las Vegas Convention Center, waar de Consumers Electronics Show plaats vindt. Beeld epa
Bezoekers vorig jaar bij het Las Vegas Convention Center, waar de Consumers Electronics Show plaats vindt.Beeld epa

Op deze grootste technologiebeurs ter wereld worden de komende week een slordige 20 duizend nieuwe gadgets en technologieën aan het grote publiek getoond. De CES is daarom een aardige graadmeter voor de trends die zich het komende jaar - en de jaren daarna - op technologiegebied zullen voltrekken. Tijdens eerdere edities debuteerden onder andere de Videocassette recorder (VCR) (1970), de CD-speler (1981), de DVD (1996) de Xbox (2001) en de Blu-Ray Disc (2003).

De laatste jaren heeft de CES enigszins aan belang verloren, mede doordat grote spelers als Apple, Google en Microsoft niet of nauwelijks (meer) meedoen en grote aankondigingen bewaren voor hun eigen shows en persconferenties. Maar voor de gadgetliefhebber is de CES nog steeds een walhalla waar talloze nieuwe uitvindingen te zien zijn. De belangrijkste verwachte onthullingen op een rij.

Draagbare gadgets
Van Google Glass tot Samsungs horloge Galaxy Gear: de opmars van de draagbare technologieën zet dit jaar door. Op de beursvloer zal onder andere Glass Up te zien zijn, een augmented reality-bril die een directe concurrent moet worden van de slimme bril van Google. Glass Up projecteert informatie over je omgeving rechtstreeks op je brillenglazen. Of wat te denken van een zwembril die informatie over je hartslag toont?

Ook van de technologie voor om de pols wordt veel verwacht. Mogelijk komt Samsung met de opvolger van de Galaxy Gear, hun horloge. Pebble zal naar verluidt met een metalen versie van hun populaire gelijknamige smartwatch gaan komen. Intel en Archos hebben ook laten weten nieuwe smartwatches en fitness-gadgets te zullen presenteren. De aandacht voor digitale gezondheid is dit jaar sowieso groter dan ooit: de zogenoemde 'Digital Fitness Area' is dertig procent groter geworden ten opzichte van vorig jaar, om meer ruimte te geven aan demonstraties van fitness-apps en -apparaten.

Ook 'RunPhones', een vochtavoerende hoofddoek met verwijderbare oordopjes van AcousticSheep LLC is op de CES te zien. Beeld afp
Ook 'RunPhones', een vochtavoerende hoofddoek met verwijderbare oordopjes van AcousticSheep LLC is op de CES te zien.Beeld afp

Flexibele schermen en 4K
Op het gebied van televisies zullen het net als vorig jaar de OLED-televisies zijn die de show stelen. OLEDS gelden als de opvolger van de LCD-televisies en maken gebruik van een organische molecuul die op een dunne ondergrond kan oplichten. Daardoor is er geen backlight (achtergrondverlichting) nodig, zoals bij traditionelere tv-toestellen. OLED maakt ook het buigen van het scherm mogelijk.

Meer dan ooit zal de nadruk dit jaar op zulke gebogen schermen komen te liggen, zo verwachten techwatchers. Zowel Samsung als LG hebben eerder al laten weten een tv met gebogen 105 inch-scherm op de beursvloer te zullen tonen. Volgens de fabrikanten biedt een gebogen scherm een betere kijkervaring doordat het beeld net als het menselijk oog gekromd is.

Verder zal de beeldresolutie 4K (ultra-hd) steeds meer mainstream worden, doordat de televisies die deze beeldkwaliteit leveren in prijs gaan dalen. Videodienst YouTube gaat op de beurs laten zien dat streaming video met 4K ook kan, en eerder liet Netflix al weten dat het in samenwerking met tv-producenten televisieseries in 4K wil gaan aanbieden. Te beginnen met House of Cards, seizoen 2.

LG Ultra HD-televisie. Beeld epa
LG Ultra HD-televisie.Beeld epa
Ook flexibele smartphones ontbreken niet op de CES 2014. Beeld getty
Ook flexibele smartphones ontbreken niet op de CES 2014.Beeld getty

Slimme auto's
Niet alleen de telefoons, horloges en brillen die we dragen worden steeds slimmer, ook de auto's waarin we rijden kunnen steeds meer dingen zelf. Verschillende fabrikanten, waaronder Mercedes, BMW en Audi, zullen dit jaar weer op de beurs aanwezig zijn. Ze zullen apps laten zien waarmee je het oliepeil kunt controleren of de deuren op afstand kunt ontgrendelen, maar ook sensoren die ervoor zorgen dat de auto zichzelf kan inparkeren. De volledig zelfrijdende auto moet zo steeds een stapje dichterbij komen.

Google heeft vandaag bij de opening van de beurs bekendgemaakt dat het met Audi, General Motors, Honda, Hyundai en Nvidia een samenwerkingsverband heeft opgericht. De Open Automotive Alliance (OAA) moet het besturingssysteem Android naar de auto brengen, zodat specifieke diensten, denk bijvoorbeeld aan navigatie en muziekstreaming, daar te gebruiken zijn.

Het ha car media streaming platform van Harman. Beeld afp
Het ha car media streaming platform van Harman.Beeld afp

3D-printers
Ook voor de 3D-printer is op CES 2014 flink wat ruimte gereserveerd. Steeds meer bedrijven wagen zich aan deze nieuwe vorm van fabriceren, die door sommigen al de derde industriële revolutie wordt genoemd. Niet alleen goedkopere maar ook efficiëntere printers zullen naar verwachting op de beursvloer worden getoond. Zo liet HP eerder al weten aan de snelheid en nauwkeurigheid van de apparaten te werken.

De econoom Shawn G. DuBravac, die de openingstoespraak voor de beurs verzorgde, zegt echter niet te verwachten dat de consumentenverkoop van 3d-printers dit jaar al in een stroomversnelling zal raken. Hij verwacht dat er in 2014 wereldwijd niet veel meer dan 100.000 exemplaren over de toonbank zullen gaan.

3d-printer Beeld afp
3d-printerBeeld afp

Stoommachine
Tot slot is er ook aandacht voor videogames en spelcomputers. Het grootste nieuws zal vermoedelijk komen van ontwikkelaar Valve, die minstens twaalf prototypes zal tonen van de Steam Machine. Dat is een lijn van personal computers die zijn gemodificeerd voor gaming en die draaien op Valve's besturingssysteem Steam. Het worden daardoor een soort consoles die de games van Steam op de televisie kunnen afspelen. De prototypes worden door verschillende bedrijven gemaakt. Het is de bedoeling dat de consument zo uiteindelijk meer te kiezen heeft.

De beursvloer is vanaf morgen voor het publiek geopend en sluit weer op 10 januari.

Screenshot van Steam, het online gameplatform van Valve. Beeld Valve
Screenshot van Steam, het online gameplatform van Valve.Beeld Valve
Meer over