BoekrecensieKort

Grondig en helder boek over de sporen van de macht in Brussel

In politiek Den Haag wordt het vaak gezegd: uiteindelijk maakt Brussel de dienst uit. Een opvatting die niet in journalistieke aandacht wordt weerspiegeld; media verdringen zich rond het Binnenhof, in Brussel zitten eenpitters.

Lise Witteman maakt in Sluiproute Brussel zichtbaar hoe waardevol het is juist wel in Brussel de sporen van de macht te volgen. Op zeven dossiers – Uber, slimme grenscontroles, tabak, wereldhandelsverdragen, CO2-opslag, beleggingen, de banden tussen TNO en wapenindustrie – laat ze zien hoe Nederland de besluitvorming bij de Europese Unie beïnvloedt, en zich daarbij vaak als loopjongen van multinationals laat gebruiken. Richting Brussel lijkt het gedeelde Nederlandse belang zo groot dat partijpolitiek daarbij vervaagt. De rol van Jeroen Dijsselbloem en Lilianne Ploumen is even dubieus als die van Neelie Kroes, Stef Blok of Henk Kamp.

Witteman heeft dat allemaal grondig uitgezocht en vervolgens helder opgeschreven. Wat knap werk is, dit zijn geen simpele kwesties. ‘Brussel ligt bezaaid met tegels die er om smeken gelicht te worden’, verzucht ze in haar nawoord. Haar boek is een aansporing daartoe.

null Beeld Ambo Anthos
Beeld Ambo Anthos

Lise Witteman: Sluiproute Brussel. Ambo Anthos; € 20,99.

Meer over