Groenkijken (3)

Klootwijk aan zee (RVU) en Dat willen wij ook (VPRO) gaan over beestenlevens en onze fascinatie voor dat grote en kleine gewriemel....

Wim de Jong

Want intussen is de veeleisende natuurmens in onszelf ook opgestaan. Als tv-consumenten hebben we vijf jaar naar programma’s gekeken over opvoeding, gezondheid, doodgaan, moeilijke relaties en al die andere vormen van ernstige emo-tv. Maar nu de tv-industrie in dat opzicht binnenshuis wel zo’n beetje klaar met ons is, neemt Hilversum ons met onze hang naar authenticiteit en waarachtigheid mee de boer op. Letterlijk. Blij zijn, thuis! Alles wat niet over tv-makers zelf gaat of over ziek zijn en doodgaan, is tenslotte meegenomen. Laten we onszelf gaan beleven!

De grazige weiden, de stille wateren, waar zijn ze? Bij Hoevelaken linksaf de verharde weg af. Het zandpad naar de boerderij als de ideale weg terug naar onszelf, liefst een Landleven-boerderij met bijvoorbeeld dieren-‘baby’s’ in plaats van jongen. Llink in natura zendt uit vanuit een boerenhoeve in Beesd, met nota bene een baron aan het hoofd. Swiebertje ontbreekt er nog maar net aan. Springwatch van de BBC kijkt met negen camera’s naar het vogelleven op een Britse farm, maar is in zijn jubeltoon toch vooral een bijbels-biologisch zondagochtendconcert. En Boer zoekt vrouw van de KRO ging behalve over liefde en dating natuurlijk toch ook heel nadrukkelijk over de plattelandsidylle. Ik zeg dus ’s avonds geregeld tegen mevrouw De Jong: ‘Zout op mijn huid, nu!’ En geheel in de geest van de tijd heeft ze gelukkig maar aan een half boerenwoord genoeg.

Neemt dus allemaal weer niet weg dat ik genoten heb van Young black farmers van LLink, een driedelige afvalrace waarin Engelse zwarte jongeren ervoor kiezen om in Devonshire een boerencursus te doorlopen bij uitgerekend de enige zwarte boer van heel Groot-Brittannië. Fascinerende tv, niks groepsproces: wat een landelijk uitzicht en om vier uur ’s ochtends opstaan vanwege de koeien voor kansarme allochtone jongeren al niet kunnen doen. We staan, voorspel ik hierbij, aan het begin van een nieuw tv-tijdperk.

Meer over