NieuwsOscars

Green Book krijgt Oscar voor beste film, Alfonso Cuarón (Roma) die voor beste regisseur

Zondagnacht werden voor de 91ste keer de Oscars voor de beste films uitgereikt. Green Book won de prijs voor beste film, Roma voor beste regie. DE prijzen voor de beste hoofdrollen gingen naar Bohemian Rhapsody en The Favourite.

De Amerikaanse regisseur Peter Farrelly won een Oscar voor zijn film Green Book. Beeld AFP
De Amerikaanse regisseur Peter Farrelly won een Oscar voor zijn film Green Book.Beeld AFP

Met het toekennen van de Oscar voor beste film aan Green Book kreeg de ontknoping van de 91ste Oscaruitreiking, zondagnacht, een omstreden karakter. De biografische film over de virtuoze zwarte pianist Don Shirley en diens Italiaans-Amerikaanse chauffeur Tony Vallelonga is populair bij het publiek, maar kent ook de nodige tegenstanders. Die storen zich aan de stereotiepe verbeelding van de personages in de roadmovie van de Amerikaanse regisseur Peter Farrelly.

Onze recensent over Green Book: Het voelt als een ouderwetse film uit lang vervlogen ongenuanceerde tijden. De red necks zijn hier zonder uitzondering lelijk, de rijke, witte mensen allemaal stiekem racistischer dan ze denken.

Collega en landgenoot Spike Lee, die eerder op de avond een Oscar won voor het script van BlackKklansman, draaide zich in de zaal prompt furieus om nadat actrice Julia Roberts de envelop opende en Green Book tot beste film uitriep.

‘Het begon allemaal met Viggo’, sprak de 62-jarige Farrelly in zijn dankwoord over zijn hoofdrolspeler Viggo Mortensen. Die zag z’n nominatie voor beste hoofdrol (als Vallelonga) eerder op de avond niet bekroond, waar bijrolacteur Mahershala Ali wel zegevierde voor zijn spel als pianist Shirley.

Green Book-acteur Mahershala Ali. Beeld AFP
Green Book-acteur Mahershala Ali.Beeld AFP

‘Dit verhaal gaat over liefde voor elkaar, ondanks onze verschillen’, zei Farrelly, die naam maakte met luchtige komedies als Dumb and Dumber en There’s Something about Mary. ‘We zijn allemaal mensen.’

Green Book volgt de tournee van Shirley en diens chauffeur door de racistische zuidelijke staten in het Amerika van de vroege jaren zestig. Het is een zogeheten ‘buddy-film’, waarin twee tegengestelde personages elkaar gaandeweg leren waarderen. Vallelonga leert z’n verfijnde zwarte werkgever gefrituurde kip eten, Shirley helpt z’n simpele chauffeur bij het pennen van liefdesbrieven aan diens vrouw.

De biografische, dramatische komedie liep enige pr-averij op in de aanloop naar het prijzenseizoen, toen niet alle nabestaanden van de in 2013 overleden pianist tevreden bleken over de film. Maar helemaal onverwacht was de zege niet: eerder won Green Book al de Producers Guild Award, vaak genoemd als een graadmeter voor de Oscar-topcategorie.

Mexicaanse kindermeisje

Het in zwart-wit gefilmde familie-epos Roma, met tien nominaties vooraf een grote favoriet, won drie Oscars. Elk op persoonlijke titel van cineast Alfonso Cuarón: beste regie, beste niet-Engelstalige speelfilm én beste camera (hij filmde ook zelf).

Onze recensent over Roma: Alfonso Cuarón betovert en verrast de kijker met subtiele details en herkenbaar menselijk geworstel.

De 57-jarige regisseur baseerde zijn in de jaren zeventig gesitueerde, semiautobiografische drama op het leven van het kindermeisje dat zijn opvoeding in Mexico-Stad deels op zich nam. Hij dankte de Academy ‘voor het bekronen van een film over een inheemse vrouw en huishoudelijk werker, een personage dat in films meestal op de achtergrond staat’.

Roma-regisseur Alfonso Cuarón. Beeld AFP
Roma-regisseur Alfonso Cuarón.Beeld AFP

In 2014 won Cuarón de Oscar voor beste regie al eens voor zijn sciencefiction film Gravity, als eerste Mexicaanse regisseur ooit. Sindsdien werd de categorie nog viermaal gewonnen door een Mexicaan: naast Cuarón ook tweemaal Alejandro González Iñárritu (Birdman, The Revenant), en eenmaal Guillermo del Toro (The Shape of Water).

Mexico won nooit eerder in de niet-Engelstalige landencategorie, in de volksmond vaak aangeduid als ‘beste buitenlandse film’. Cuarón: ‘Als kind in Mexico groeide ik op met die buitenlandse films: Citizen Kane, Jaws, The Godfather.’

Olivia Colman met haar Oscar voor beste actrice. Beeld EPA
Olivia Colman met haar Oscar voor beste actrice.Beeld EPA

Tegen de verwachtingen in ging de Oscar voor beste actrice ging niet naar de Amerikaanse Glenn Close (71) voor haar rol in The Wife, maar naar de 45-jarige Britse Olivia Colman, voor haar vertolking van de wankelmoedige koningin Anne in The Favourite van de Griek Yorgos Lanthimos. Diens onorthodoxe, zwarte kostuumkomedie over het Britse hofleven was tienmaal genomineerd, maar won slechts in die ene categorie.

Onze recensent over The Favourite: Verschrikkelijk grappig en oneindig tragisch. Wereldvreemd, en daarmee juist zo menselijk.

Freddie Mercury

De 37-jarige Amerikaanse acteur Rami Malek won de Oscar voor beste acteur voor zijn vertolking van Freddie Mercury in de biografische muziekfilm Bohemian Rhapsody, de kolossale bioscoophit die ook zegevierde in de geluids- en montagecategorie (vier Oscars in totaal). ‘Ik was misschien niet de meest voor de hand liggende keuze’, sprak Malek, die pas voor de rol in aanmerking kwam nadat Sacha Baron Cohen afhaakte, ‘maar ik denk dat het wel goed uitpakte.’

Onze recensent over Bohemian Rhapsody: Malek glorieert als uitstekende Freddie Mercury-vertolker met getrouw geïmiteerde rockposes

De regisseur van Bohemian Rhapsody, Bryan Singer, was kort voor het einde van de opnamen door de studio ontslagen en werd later beschuldigd van misbruik van minderjarige jongens. Hij werd niet genoemd of bedankt. De Britse band Queen trad nog even op aan het begin van de avond, met American Idol-finalist Adam Lambert als substituut voor Mercury.

Rami Malek won de Oscar voor beste acteur. Beeld AFP
Rami Malek won de Oscar voor beste acteur.Beeld AFP

De bijrol-Oscar voor beste actrice werd gewonnen door Regina King, voor haar rol als moeder in het drama If Beale Street Could Talk, naar de roman van James Baldwin.

Onze recensent over If Beale Street Could Talk: Gevoelig, zwaarbeladen, vernieuwend en vooral gedurfd

De 91ste uitreiking had geen gastheer of gastvrouw, omdat er geen geschikte vervanger kon worden gevonden voor Kevin Hart. De beoogde presentator haakte af nadat critici wezen op de homofobe opmerkingen die Hart tien jaar geleden op sociale media had geuit. Het maakte het gala minder uitbundig, maar met de presentatieleemte op het podium resteerde er weer meer tijd voor speeches, die nu eens niet al na dertig tellen werden afgekapt.

Slavernij

Spike Lee kreeg in 2016 een ere-Oscar van de Academy, maar won nu eindelijk z’n eerste echte Oscar, voor het script van z'n antiracistische satire BlacKkKlansman. De 61-jarige regisseur, die ter nagedachtenis aan Prince geheel in het paars was gekleed, riep het publiek op om bij de verkiezingen in 2020 aan de ‘juiste zijde’ van de geschiedenis te staan: ‘Let’s do the right thing – dit móést ik natuurlijk even zeggen!’ - een knipoog naar een van zijn bekendste films, Do the Right Thing.

Onze recensent over BlacKkKlansman : Een allegorie van hedendaags Amerika. De film wordt speels en opgewekt opgediend, maar trilt van sluimerende woede.

Spike Lee springt in de armen van Samuel L. Jackson, die de Oscar voor Bewerkte scenario uitreikte. Beeld AFP
Spike Lee springt in de armen van Samuel L. Jackson, die de Oscar voor Bewerkte scenario uitreikte.Beeld AFP

Een muzikaal en sentimenteel hoogtepunt van de avond was het innig uitgevoerde countryduet van A Star is Born met acteur en regisseur Bradley Cooper en zangeres en actrice Lady Gaga, die de Oscar voor beste lied won met haar ballad Shallow.

Lady Gaga won de Oscar voor beste lied met Shallow uit A Star Is Born. Beeld REUTERS
Lady Gaga won de Oscar voor beste lied met Shallow uit A Star Is Born.Beeld REUTERS

Black Panther van Ryan Coogler, de eerste superheldenfilm ooit genomineerd in de categorie beste film, won drie Oscars: beste kostuums, productiedesign en filmmuziek.

Onze recensent over Black Panther: Een juweel in het superheldengenre, met een slechterik die precíés goed genoeg is.

In de categorie beste documentaire won Free Solo, het spectaculaire portret van de Amerikaanse rotsklimmer Alex Honnold.

Onze recensent over Free Solo: Als de klimmer in Free Solo aan zijn klim begint, raakt de kijker ook in euforie.

De Oscarshow duurde korter dan voorgaande jaren, conform de eis van zender ABC die de kijkcijfers de afgelopen jaren had zien dalen. Het gebrek aan één gastheer werd gecompenseerd met allerlei beeldjesuitreikers van divers pluimage. ‘Wij zijn níét jullie hosts’, stelden de eersten van de avond zich voor – Saturday Night Life-comédiennes Tina Fey, Amy Poehler en Maya Rudolph. Ze waren de enigen die nog een beetje prikten in de genomineerde films en opgedofte Hollywoodsterren. ‘Roma op Netflix? Waar gaan we heen? Mijn magnetron die films maakt?’

De Oscars van 2019

Beste film
Green Book

Beste regie
Alfonso Cuarón (Roma)

Beste actrice
Olivia Colman (The Favourite)

Beste acteur
Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Beste camera
Roma

Beste Niet-Engelstalige film
Roma

Beste documentaire
Free Solo

Beste actrice in bijrol
Regina King (If Beale Street Could Talk)

Beste acteur in bijrol
Mahershala Ali (Green Book)

Beste originele scenario
Green Book

Bewerkte scenario
BlacKkKlansman

Beste make-up en haar
Vice

Beste kostuums
Black Panther

Beste productiedesign
Black Panther

Beste geluidsmontage
Bohemian Rhapsody

Beste geluidsmix
Bohemian Rhapsody

Beste animatiefilm
Spider-Man: Into the Spider-Verse

Beste visuele effecten
First Man

Beste muziek
Black Panther

Beste lied
Shallow (A Star is Born)

Beste montage
Bohemian Rhapsody

Meer over