Great Minds

Het album is opnieuw een ijkpunt in de hedendaagse Nederlandstalige hiphop

Noem ze vooral geen supergroep, maar gewoon een groepje rappers die samen met producer Dr. Moon een plaat hebben gemaakt.

Aldus het verzoek van Sticks, Winne en Jiggy Djé. Ze zijn te bescheiden, want het onder de naam Great Minds opgenomen album is opnieuw een ijkpunt in de hedendaagse Nederlandstalige hiphop.

De drie rappers (allen ook verbonden aan de Herman Brood rockacademie) vullen elkaar niet alleen sterk aan, ze lijken zich tegenover elkaar ook extra te willen bewijzen. Zonder dat dit ook maar een moment ten koste gaat van de vrolijke toon die op dit album de overhand heeft.

Daar is in de eerste plaats Dr. Moon verantwoordelijk voor, de producer die het viertal bij elkaar bracht en vooral hield. Samen met Sticks nam hij vorig jaar al de prachtig soulvolle ep Stick Bukowski op, en ook de beats voor Great Mind zijn muzikaal veelzijdig. De sound is warm en met pakkende synths in bijvoorbeeld Dak Van De Wereld behoorlijk swingend.

Muzikaal gebeurt er veel, maar ook de teksten schieten alle kanten op. Nergens hoogdravend, maar wel afwisselend scherpzinnig, spitsvondig en kolderiek terwijl Bommen in Boston aangeeft hoe actueel Great Minds ook kunnen zijn. De plaat is tijdens sessies in Parijs en Antwerpen tot stand gekomen en kent gastbijdragen van Typhoon, Rico en Kleine Viezerik.

Er gebeurt in elk nummer zo veel, dat je onmiddellijk geneigd bent de plaat opnieuw op te zetten. Lees dan meteen mee op great-minds.nl een nieuw hiphop-platform waarop niet alleen de teksten van het album staan met toelichtingen van de rappers, maar waar ook de gelegenheid geboden wordt aan luisteraars te reageren.

Meer over