Gratis encyclopedie

Een 16-jarig meisje uit Alaska houdt op internet een dagboek bij waarin ze haar 'waardeloze leventje' beschrijft. Ze noemt haar woonplaats de hel en klaagt over haar moeder die haar naar een kamp wil sturen om af te vallen....

De zaak was een van de eerste verhalen op de nieuwswebsite van Wikipedia, die onlangs is geopend. Wikipedia is een gratis online encyclopedie. De collectieve kennis van internetters wordt aangewend. Iedereen kan bijdragen leveren en geplaatste artikelen aanvullen en verbeteren.

Het is de zwakte én de sterkte. Onjuiste informatie is makkelijk geplaatst, tegelijk moet de voortdurende eindredactie door iedereen ertoe leiden dat verhalen steeds vollediger en beter worden. Dat moet bij een nieuwssite, veel meer dan bij een encyclopedie, wel een beetje snel gebeuren. Wikinews blinkt nog niet uit in actualiteit. Er staan verhalen waarover de Wikipediagebruikers zo lang twisten dat van nieuws geen sprake meer is.

Misschien verbetert dat op termijn. Dan blijft de vraag of er veel behoefte aan de site is. Een gratis encyclopedie op het web is zeer welkom, maar een gratis nieuwssite? Nóg een?

Meer over