Gratis de nieuwste films op Popcorn Time: het einde van Netflix?

Het openen van Netflix voelt soms als het binnenstappen van de videotheek op de hoek die al twee jaar failliet is. Tegelijkertijd is het niet altijd even makkelijk om je weg te vinden op de tientallen torrentsites vol misleidende links en schreeuwerige ads. Entree Popcorn Time; een gratis video-on-demand-streamingdienst à la Netflix die gebruik maakt van torrents. Popcorn Time zou zomaar de stormachtige opkomst van betaalde streamingdiensten in de kiem kunnen smoren.

Just Fontein
Het openingsscherm van Popcorn Time Beeld Screenshot
Het openingsscherm van Popcorn TimeBeeld Screenshot

De parallel met Netflix wordt bij het openen meteen duidelijk: strak design, overzichtelijk gerangschikte filmposters en links een lijst met meer dan twintig genres; van populair tot musical, van familie tot western.

Het belangrijkste wapenfeit van Popcorn Time bevindt zich onder het kopje populair; daar staan onder andere 12 Years a Slave, Dallas Buyers Club en Blue Jasmine, respectievelijk de Oscarwinnaars voor beste film, beste mannelijke hoofdrol en beste vrouwelijke hoofdrol. Maar ook Gravity (7 Oscars), American Hustle, de nieuwste Hunger Games en nog veel meer nieuwe films worden aangeboden via de app. Het volledige populaire aanbod. Up-to-date.

Hoe werkt het?
De app Popcorn Time (in bèta-versie beschikbaar voor Windows 7 en hoger, Mac OS X 10.7 en hoger en Linux) is een project van programmeurs, ontwikkelaars en designers van over de hele wereld. 'We zijn een open source project. We houden van films. En boy, wat houden we van popcorn.'

De site werkt zoals iedere andere torrentsite, alleen hoef je niet te wachten tot je film gedownload is. In een torrentnetwerk zwerven kleine bestanden over miljoenen computers, die de partjes alleen doorgeven als ze online zijn. Waar je normaal gesproken al die deeltjes bij elkaar downloadt, werkt bij Popcorn Time het streamen als een groot schepnet.

De films komen uit de uitgebreide torrentdatabase van YIFY. Tijdens het streamen worden de torrentdeeltjes opgeslagen in een verborgen map op je computer. 'Als je opnieuw opstart is alles verwijderd', beloven de ontwikkelaars.

Popcorn Time is een open source-project, wat betekent dat programmeurs kunnen meehelpen met het ontwikkelen van de site. Daarbij moet je denken aan het verhogen van de streamingsnelheid en het toevoegen van ondertitels, die nu nog niet voor alle films beschikbaar zijn.

Nieuwe releases Netflix Beeld Screenshot
Nieuwe releases NetflixBeeld Screenshot
null Beeld Filmposter 12 Years a Slave
Beeld Filmposter 12 Years a Slave

Legaal?
Is het legaal? 'Ligt eraan waar je vandaan komt', schrijft Popcorn Time in hun faq als antwoord op die vraag. 'We gebruiken torrents, dus als je precies wil weten wat de juridische status van het gebruik van torrents is moet je het even googlen.'

We vragen het Micha Schimmel, internetjurist bij Solv Advocaten. 'Waar het simpel gezegd op neerkomt: downloaden mag, uploaden niet. Downloaden valt onder de thuiskopieregeling, uploaden valt daarbuiten'.

'Het antwoord op je vraag is: wat Popcorn Time doet lijkt mij onrechtmatig. Streamen mag, mits er niets wordt geüpload. Maar zoals ze zelf schrijven: You're going to be uploading bits and bits of the movie for as long as you're watching it on Popcorn Time.'

We hoeven volgens Schimmel overgens niet bang te zijn dat de site in Nederland op zwart komt te staan. 'Dat wil stichting Brein wel graag, maar die maatregel is niet effectief bevonden door de rechter. Onlangs werd ook de blokkade op The Pirate Bay opgeheven.'

Homescreen The Pirate Bay Beeld Screenshot
Homescreen The Pirate BayBeeld Screenshot

Einde van Netflix?
Betekent de komst van Popcorn Time dan alweer het einde van Netflix en WappZapp? Dat lijkt onwaarschijnlijk. Ondanks de gebruiksvriendelijkheid en actuele database van Popcorn Time heeft Netflix nog zeker voordelen. De streamingsnelheid laat nog wel eens te wensen over en voor bijvoorbeeld Breaking Bad, The Office UK of Netflix-orignal House of Cards moet je toch bij Netflix zijn.

Of bij een van de torrentsites. Want de YFIY-database heeft veel films in goede kwaliteit. Maar ben je op zoek naar de winnende Oscardocumentaire 20 feet from Stardom of de laatste True Detective? Dan zul je toch naar het betaalkanaal van HBO of een downloadsite moeten.

Internetjurist Schimmel denkt dat we er nog maar een paar maanden van kunnen genieten, want dan wordt ook de downloadkant van het verhaal illegaal. 'Die thuiskopieregeling zoals die in Nederland geldt klopt niet, stelde de advocaat-generaal van het Europese Hof onlangs nog in een rapport. En zo'n advies van de advocaat-generaal wordt 9 van de 10 keer overgenomen.'

De legale markt blijft ook in beweging. Zo begint WappZapp per april met het onbeperkt aanbieden van kwaliteitsfilms en series voor 7,99 euro per maand, precies dezelfde prijs als concurrent Netflix. Ook Videoland, onlangs overgenomen door RTL, is hard bezig met een dergelijk model. Op dit moment kan een Videoland Unlimited-abonnement worden afgesloten voor tien euro per maand via een aantal providers zoals KPN en Telfort, maar in maart en april komt er een testversie van Videoland Unlimited als zelfstandige abonnementsvorm zonder tussenkomst van een TV-provider. Deze dienst komt naar verwachting in mei live, laat een woordvoerder van RTL weten.

Kevin Spacey en Robin Wright, hoofdrolspelers van House of Cards Beeld AP
Kevin Spacey en Robin Wright, hoofdrolspelers van House of CardsBeeld AP
Meer over