Theater

Grappige en rake bespiegelingen over de hang naar opwinding ★★★☆☆

Lilou Dekker en Leon Brill zijn goede performers in Samenkomst in positieve sfeer.

Leon Brill en Lilou Dekker in Samenkomst in positieve sfeer. Beeld Randa Peters
Leon Brill en Lilou Dekker in Samenkomst in positieve sfeer.Beeld Randa Peters

Het liedje Leef van André Hazes jr. is het begin- én eindpunt van de voorstelling Samenkomst in positieve sfeer, waarmee Stichting Moskou de komende weken langs een aantal nachtclubs toert. ‘Leef alsof het je laatste dag is, leef alsof de morgen niet bestaat.’ Vanuit die filosofische gedachte gaan de twee acteurs dieper in op het thema ‘feest’, wat in hun geval nogal met het leven samenvalt. Zonder feest geen leven, geen leven zonder feest.

Maar gaandeweg wordt onder die even nihilistische als hedonistische houding van deze twee dertigers toch een bodem van melancholie en verlangen naar zingeving gelegd. Want waarom altijd die hang naar opwinding? Waartoe die drank, dat halve pilletje XTC, dat tongen aan de bar, die katers elke keer weer? Lilou Dekker en Leon Brill gaan daarop door, in een soort van rollenspel, af en toe onderbroken door een virtuoos dansje op muziek van Gigi D’Agostino.

Samenkomst in positieve sfeer – de definitie van ‘feest’ volgens Van Dale – is een raamvertelling waarin Leon bij Lilou op visite komt omdat ze jarig is. Twee wat verloren zielen proberen elkaar op te beuren door te fantaseren over een wereld vol vertier. Het levert soms grappige en af en toe rake bespiegelingen op over de zin en onzin van je verjaardag vieren op het werk, over het kerstfeest, borreluurtjes, en de roes van festivals. Goed getimed ook, in deze tijd van gedeeltelijke heropening van de plekken waar we ons met elkaar kunnen amuseren. Maar wat deze voorstelling ook aantoont: vaak is feest een vluchtroute uit de leegte.

Dekker en Brill zijn goede performers, die de soms wat al te oppervlakkige inhoud voldoende gewicht weten mee te geven. Dat scheelt. En bij het verlaten van de nachtclub horen we Leef van Dreetje Hazes. Best een lekker nummer eigenlijk.

Samenkomst in positieve sfeer

Theater

★★★☆☆

Door Stichting Moskou. Regie Randa Peters.

5/6, Club Atelier, Amsterdam. Tournee t/m 15/7.

Meer over